Počelo suđenje Milanu Komadu

18. Februara 2016.00:00
Na početku suđenja Milanu Komadu, optuženom za zločin počinjen na području Višegrada, prvi svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu ispričao je kako je čuo da je ubijen njegov komšija i dalji rođak u junu 1992. godine.

This post is also available in: English

Adil Kos se prisjetio da je na proljeće 1992., nakon ulaska Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Višegrad, situacija bila nestabilna, te da su u junu, nakon povlačenja te vojske, ušle druge vojske koje su upadale u kuće.

“U kući nisam spavao jer sam bio nesiguran. Bijegao sam po polju. Bojao sam se za sebe”, opisao je Kos stanje u mjestu Kosovo Polje (općina Višegrad).

Polovinom juna je, kako je rekao, prešao preko rijeke Drine u selo Brštanica, dok je njegova porodica ostala u Kosovu Polju, dodavši da je nakon sedam dana došao po njih i da je tada gotovo cijelo selo otišlo.

O sudbini nastradalog Ibrahima Ribca je kazao da ne zna ništa, te da je čuo od komšija i Ibrahimovog sina da je Ribac ubijen.

“Bilo je raznih nagađanja. Neko je rekao da tu neki komšija, da su valjda od kuće Dikića… da je čovjek izašao”, kazao je Kos.

U unakrsnom ispitivanju je svjedok pojasnio da Milana Komada nije poznavao niti ga je kada vidio ili kontaktirao s njim.

“Bilo je ljudi koji su pričali, ali ja sad ništa o tome ne mogu reći”, odgovorio je Kos na pitanje Odbrane da li je čuo da je to lice ubio optuženi, dodavši da “ne može da nagađa”.

Na početku suđenja, Tužilaštvo je pročitalo optužnicu kojom se Milan Komad tereti da je, kao pripadnik 7158 Višegrad Vojske Republike Srpske (VRS), početkom juna 1992. godine ubio civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Kosovo Polje (općina Višegrad).

Prema optužnici, on je došao u ovo naselje, koje je bošnjačko stanovništvo uglavnom bilo napustilo, te primijetio Ibrahima Ribca, koji se krio u dvorištu svoje kuće.

Nakon što je optuženi povikao: “Stoj!”, Ribac je pokušao pobjeći, a optuženi ga je pucnjem iz puške lišio života. U optužnici je navedeno da je ubio i psa koji je na njega lajao.

U uvodnoj riječi, tužilac Tarik Crnkić je istakao da saslušanjem sedam svjedoka i ulaganjem 14 materijalnih dokaza planira dokazati da je optuženi počinio ovo djelo.

On je objasnio da će Tužilaštvo dokazivati, između ostalog, postojanje oružanog sukoba, svojstvo optuženog, radnju izvršenja, te uzročno-posljedičnu vezu djela i postojanja oružanog sukoba.

Odbrana nije iznosila uvodnu riječ niti prijedlog dokaza.

Suđenje će se nastaviti 3. marta.

Povezani članci

Lamija Grebo


This post is also available in: English