Svjedoci bez saznanja o maltretiranju

4. Februara 2016.00:00
U nastavku suđenja Jasminu Šehagiću za zločine počinjene na području Kaknja, svjedok Odbrane je rekao da tokom boravka u staroj rudničkoj direkciji nije maltretiran.

This post is also available in: English

Marko Batinić je kazao da je tokom rata dva puta dovođen u prostorije pritvora u okviru stare rudničke direkcije u Kaknju zbog neodazivanja na poziv za mobilizaciju.

“Vojni policajci koji su bili iz Zenice doveli su me oko 12, a pušten sam oko 18 sati. Bio je tu doktor, neki oficir i vojni policajac, i pitali su me zašto se nisam odazvao. Uglavnom nisam maltretiran, a umjesto u vojsku vratio sam se u svoju firmu. Volio sam da sam tada sreo Šehagića jer ga poznajem i znam da bi mi pomogao”, dodao je Batinić.

Ispričao je da je Šehagić pomogao njegovom šuri Mladenu da ga ne tuku tokom zatočenja.

“Nisam ni od koga čuo da je Šehagić ikoga tukao”, izjavio je Batinić.

Prema optužnici, Šehagić je, kao upravnik zatočeničkog objekta koji je bio u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju, učestvovao u mučenju zarobljenika hrvatske nacionalnosti.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici smatra da je Šehagić propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi mučenje i svojim pretpostavljenim prijavi počinioce mučenja, kako bi oni bili kažnjeni.

U korist Odbrane je svjedočio i Stjepan Šljivić, koji je rekao da su u direkciji rudnika bili na par dana pritvoreni njegovi badžo i šura, te da je od njih čuo da je sve proteklo korektno.

Šljivić je kazao da o optuženom može reći sve najbolje.

Hajrudin Kubat, bivši član komande Teritorijalne odbrane općine Kakanj, rekao je da je svakodnevno prolazio pored stare direkcije Rudnika mrkog uglja, ali da nikada nije čuo da je bilo maltretiranja.

“Ko je dovođen, kako i zašto, ja ne znam”, kazao je Kubat.

Optuženi Šehagić je rekao da je svjedoku prilikom razduženja predao arhivu pritvora, ali se Kubat nije mogao sjetiti toga.

Svjedoku je prikazan zapisnik komisije za primopredaju, na kojem je Kubat prepoznao svoj potpis.

Na ovom ročištu saslušana su i dva svjedoka bez prisustva javnosti.

Suđenje će biti nastavljeno 3. marta, kada će Odbrana uložiti materijalne dokaze i bit će iznesene završne riječi.

Dženana Sivac


This post is also available in: English