Ranjavanje optuženog krajem novembra 1992.

28. Januara 2016.00:00
U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, svjedoci Odbrane su kazali da poznaju optuženog Momira Tomaša, pojasnivši da je ranjen krajem novembra 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Željko Šakota je izjavio da je u periodu od 27. novembra do 5. decembra 1992. godine bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s bratom optuženog Slobodanom Tomašom.

Šakota se prisjetio da je Momir Tomaš ranjen krajem novembra 1992. godine jer mu je, zajedno sa Slobodanom, otišao u posjetu u bolnicu u Blažuju (općina Ilidža).

Na upit Odbrane da li je Momirov brat Slobodan vozio automobil, svjedok je odgovorio da jeste – “fiću”.

“Bilo mu je vozilo prljavo. Pitao sam ga zašto mu je vozilo prljavo, a on mi je rekao da je negdje zaglavio i da su mu pomogli neki ljudi”, ispričao je svjedok, dodavši da Slobodan nikome nije davao “fiću”, te da ne zna za dešavanja u selu Breza (općina Hadžići).

Tomaš, nekadašnji pripadnik VRS-a, optužen je da je 29. novembra 1992. došao u selo Breza i fizički zlostavljao i nečovječno postupao prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

Zoran Kapetina je potvrdio da je bio pripadnik VRS-a, te da je bio u jedinici s bratom optuženog.

“Slobodan je imao maskirni kombinezon, imao je dva opasača i pištolj. Nož nije imao. Na glavi nije ništa nosio. Imao je ‘fiću’, bijele boje”, prisjetio se svjedok i dodao da je čuo da je Slobodanov brat ranjen 29. novembra 1992. godine.

Na pitanje kako zna datum kada je ranjen, svjedok je odgovorio da mu je rekao optuženi.

Suđenje se nastavlja 24. februara, kada će optuženi Tomaš svjedočiti u svoju korist.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English