Članak

Svjedok ponovio ranije tvrdnje

28. Decembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Zavidovića, pred Kantonalnim sudom je na zahtjev Odbrane ponovo saslušan Rasko Husanović.

This post is also available in: English

Husanović je kao svjedok Optužbe u septembru 2014. ispričao da je iz kukuruzišta nadomak kuće posmatrao kako mu optuženi odvode majku, a da je potom čuo pucanj.

On je kazao da je vidio optužene kako se udaljavaju i da su kasnije ispod kuće pronašli majčino tijelo.

Na upit Odbrane je li siguran da se skrivao u kukuruzima s obzirom da je vlasnica njive rekla da te godine, zbog stalne pucnjave i opasnosti, nije zasijala kukuruz, Husanović je na današnjem ročištu ponovio da je potpuno siguran i da zna gdje se skrio.

Ranko i Željko Rakić te Marko Stanković optuženi su za ubistvo Zuhre Husanović u mjestu Kućice (općina Zavidovići). Prema optužnici, oni su ovaj zločin počinili kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) krajem augusta ili početkom septembra 1992. godine.

Svjedok Husanović je kazao i kako tog dana nije bilo druge pucnjave. Ponovio je da je bio ispred kuće komšije Sekule Ilića kada je začuo majčino zapomaganje te je tada dotrčao do kukuruzišta, odakle je posmatrao kako je odvode.

Odgovarajući na upit ko je bio s njim, svjedok je rekao: “Bio je Sekula, ne jećam se je li iko drugi bio, mislim i njegov otac Ilija. On je bio star i bolestan čovjek.”

Odbrana je nakon saslušanja prigovorila iskazu Husanovića kao neistinitom, argumentiravši to medicinskom dokumentacijom koja potvrđuje da je od kraja jula do decembra 1992. godine Ilija Ilić bio u bolnici u Doboju.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. februar.

Dženana Sivac


This post is also available in: English