Članak

Premlaćivanje u Sušici

14. Decembra 2015.00:00
Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu rekao je kako je u njegovom premlaćivanju učestvovao Zarija Ostojić, optužen za zločine počinjene u logoru Sušica (općina Vlasenica).

This post is also available in: English

“Sve istu priču pričam 15 godina”, kazao je Mirsad Ombašić, ističući da je u više navrata davao izjave u vezi sa događajima u Sušici, te da ne može više “ovo psihički i fizički da podnese”.

On je kazao da je iz kuće odveden u logor Sušica i da ga je tamo u dva navrata pretukao optuženi.

Dok su išli da obave nuždu, kako je naveo, izdvojio ga je Ostojić i upitao za određene osobe i njihovo oružje. Kada je odgovorio da ne zna, kako je naveo, počelo je maltretiranje.

“Tukli su me. On je imao palicu ili kabal. (…) Sve je bilo dobro dok nisam pošao da to uhvatim. Neko me udario. Onesvijestio sam se”, rekao je Ombašić, dodavši da su s optuženim bile još dvije osobe.

On je rekao da ga je optuženi naredni ili dan poslije ponovo pretukao, nakon što ga je prozvao sa vrata hangara.

Ombašić je kazao da su ga “udarali kud su stigli – i po licu i glavi” i da je zadobio iščašenje prsta na nozi.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je rekao da je iz Sušice “deportovan” u logor Batković, te da je u konačnici završio u Tuzli, gdje nije prijavio ove događaje “jer nije imao potrebu”.

Odbrana je istakla da u jednoj od ranijih izjava svjedok u vezi sa ovim događajima nije spominjao optuženog, na šta je on odgovorio da ga “vjerovatno nisu pitali za njega”.

Ostojića optužnica tereti da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije specijalne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, učestvovao u premlaćivanju civila u logoru Sušica u ljeto 1992. godine.

Na suđenju je svjedočio Zijad Zimić, koji je ispričao kako je kao maloljetnik odveden iz porodične kuće u Vlasenici.

“Sve su pokupili i idemo prema logoru Sušica”, rekao je Zimić, dodavši da je s njim bio i njegov komšija Mirsad Ombašić.

On se prisjetio kako je jedne prilike došla grupa vojnika među kojima je bio optuženi, koji je Ombašiću naredio da izađe.

Zimić je naveo kako mu je Ombašić rekao da ga je tukao optuženi.

“Kaže tukao ga zbog privatnih stvari, zbog nekih golubova”, kazao je Zimić.

Druge prilike, kako je izjavio, optuženi je izdvojio Ombašića iz kolone koja se vraćala iz WC-a.

U unakrsnom ispitivanju Zimić je rekao kako nije vidio optuženog da je udario Ombašića i da je to “čuo iz Mirsadove priče”.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. januar.

Lamija Grebo


This post is also available in: English