Članak

Zeleniki dvije i po godine zatvora

9. Decembra 2015.00:00
Kantonalni sud u Mostaru osudio je Ivana Zeleniku zvanog Zela na dvije i po godine zatvora za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

This post is also available in: English

Zelenika je proglašen krivim da je u novembru 1993. godine teško fizički i psihički zlostavljao Almira Lalića, dok su zatvorenici sa “Heliodroma” izvodili radove u Šantićevoj ulici u Mostaru, kao i da je u noći 6. na 7. maj 1994. pretukao Muhameda Lalića u njegovom stanu u Mostaru.

Kako je kazao Slavko Pavlović, predsjedavajući Sudskog vijeća, u potpunosti je prihvaćen iskaz Almira Lalića, kao i njegove majke i sestre, koji su jasno i precizno opisali način izvršenja ovoga djela.

“Almir je to opisao neposredno, s mnogo detalja, dok se u iskazu svjedokinja potvrđuje Almirov iskaz, i oni su osnov za donošenje ovakve presude”, rekao je Pavlović.

Za drugu tačku optužnice Sudsko vijeće se u presudi pozvalo na nekoliko svjedoka, koji su poznavali optuženog.

“Njihovi iskazi detaljno opisuju na koji način je došlo do tog djela. Mile Pejičić je izjavio da mu je Muhamed Lalić, kada ga je upitao ko mu je to uradio, odgovorio da ga je Zela ubio flašom”, obrazložio je Pavlović.

Vijeće je u obzir uzelo olakšavajuće okolnosti da je optuženi bolestan, da je ratni vojni invalid, da nema prihoda, da je otac djeteta koje živi s njim.

“Utvrđeno mu je postojanje PTSP-a i da je u ratu pomogao nekim osobama koje su bile na suprotnoj strani. To su osobito olakšavajuće okolnosti, koje dozvoljavaju da se izrekne kazna ispod minimalne”, objasnio je Pavlović.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu FBiH.

Ivan Zelenika je u odvojenom predmetu pred Sudom BiH nepravomoćnom presudom u aprilu ove godine osuđen na šest godina zatvora također za zločine u Mostaru.

Sanela Gaković


This post is also available in: English