Članak

Oslobođeni Đerahović i Šarić

30. Novembra 2015.00:00
Kantonalni sud u Zenici oslobodio je optužbe za ratni zločin Seđada Đerahovića i Jasmina Šarića, bivše pripadnike Armije BiH (ABiH).

This post is also available in: English

Šarić, bivši oficir, i Đerahović bivši pripadnik ABiH, oslobođeni su optužbe da su 16. juna 1992. godine u mjestu Bukovica (općina Zenica) učestvovali u fizičkom zlostavljanju Anđelka Božića i njegovih sinova Nedeljka i Veseljka. Anđelko Božić je podlegao od primljenih udaraca, a njegovi sinovi zadobili su teške povrede.

Nermin Tešnjak, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da je optužnica utemeljena samo na iskazima oštećenih, koje je Sud ocijenio kao nekonzistentne i neuvjerljive, i koji, kao takvi, ne mogu poslužiti kao osnova za donošenje odluke o krivici optuženih.

“U sumnji Sud postupa u korist optuženih”, istaknuo je Tešnjak, naglasivši da su oštećeni mijenjali iskaze koje su dali tokom istrage i pred Sudom iako su ih davali u kratkom vremenskom periodu.

Tešnjak je rekao da Sudsko vijeće nema sumnje da su braća Božić i njihov otac odvedeni i maltretirani, ali Tužilaštvo nije dokazalo da su te radnje učinili optuženi.

Prema riječima predsjedavajućeg Sudskog vijeća, Tužilaštvo nije ponudilo ni dokaze o postojanju oružanog sukoba, pa samim time nedostaju i dokazi o biću krivičnog djela ratnog zločina.

Na ovu presudu moguća je žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH (FBiH).

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English