Članak

Ubistvo starice u Jošavi

25. Novembra 2015.00:00
Na suđenju Marku Broćilu pred Okružnim sudom u Doboju, svjedokinja Optužbe je kazala da je u ljeto 1992. vidjela optuženog kako ulazi u kuću Kate Matić, nakon čega je čula pucanj.

This post is also available in: English

Svjedokinja Ljiljana Broćilović je ispričala da je u augustu ili septembru 1992. godine traktorom do kuće starice Kate Matić došla sa bratom Miroslavom, koji je bio vozač, te optuženim Markom Broćilom, njegovim bratom Dragomirom i Jovanom Popadićem.

“Miroslav je produžio traktorom. Ja, Marko, Dragomir i Jovan smo izašli iz kuće. Baba je ležala na krevetu. Kad smo izašli, Marko se vratio u kuću. Čula sam pucanj. Marko je izašao iz kuće sa četiri kutije cigara”, navela je Broćilović.

Na pitanje Odbrane, Broćilović je rekla da je njen brat Miroslav 1992. godine bio osumnjičen za ubistvo Kate Matić.

Broćilo se tereti da je u augustu ili septembru 1992. godine ubio Katu Matić u mjestu Jošava, koje je tada pripadalo opštini Odžak, a danas se nalazi u sastavu opštine Vukosavlje.

Miroslav Pantić, brat svjedokinje Broćilović, prisjetio se da ga je Jovan Popadić zamolio da vozi traktor kako bi njegovom zetu dovezli neke stvari.

“Stao sam kod neke kuće u Vrbovcu, gdje je bilo hrvatsko stanovništvo. U prikolici je bila puška od pokojnog tate. Oni su izašli pred tu kuću. Ja sam produžio dalje traktorom do raskršća. Čuo sam pucanj. Kad sam došao, Drago je galamio na Marka što je ubio babu. Ja sam 1993. bio pritvoren u Odžaku. Policija me tukla da priznam da sam ubio babu, ali ja to nisam uradio”, ispričao je Pantić.

Svjedok Jovan Popadić, koji je također dao iskaz na ovom ročištu, kazao je da su s traktora sišli Ljiljana Broćilović, Dragomir Broćilo i on, a da su se dalje odvezli optuženi i Miroslav Pantić.

“Kad su Marko i Miroslav otišli da okrenu traktor, čuo se pucanj. Kad su se vratili, Miroslav je rekao da je Marko ubio babu”, izjavio je Popadić.

Popadić je naveo i da je ovaj događaj prijavio u komandi 16. krajiške brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

“Nakon toga je uhapšen Miroslav Antić. Pričalo se da mu je zbog ubistva babe oduzeta puška”, kazao je svjedok.

Vještak sudske medicine Anto Blažanović je rekao da je ekshumacija posmrtnih ostataka ubijene Kate Matić obavljena krajem novembra 2000. godine, dok je obdukacija urađena nekoliko dana kasnije.

“Koštani prelomi su ukazivali na nasilan karakter smrti, koja može biti posljedica djelovanja vatrenog oružja ili tupog mehaničkog predmeta”, kazao je Blažanović.

Suđenje se nastavlja 1. decembra.

Povezani članci

Arnes Grbešić


This post is also available in: English