Članak

Pravdić ponovo osuđen na 11 godina

11. Novembra 2015.00:00
Kantonalni sud u Zenici osudio je Franju Pravdića na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenog na području Žepča.

This post is also available in: English

Nakon obnovljenog suđenja, Pravdić je proglašen krivim da je u osveti za poginulog brata 5. augusta 1993. ubio ratne zarobljenike, braću Edina i Ediba Fejzića.

Sudsko vijeće je iskaze svjedoka Optužbe ocijenilo vjerodostojnim i uvjerljivim.

“Svjedoci su izjavili da je počinilac bio mlađa osoba, od 20-ak godina, da su od drugih vojnika čuli: ‘Eto mu ide brat, sad će ih sve ubiti’ i ‘Ubi’ ih njegov brat Franjo’, kao i da je okrivljeni izgovorio: ‘Gdje su oni što su mi ubili brata’”, obrazložio je predsjedavajući Sudskog vijeća Nermin Tešnjak.

Vijeće je ocijenilo da je teza Odbrane o zamjeni identiteta neprihvatljiva.

“Odbrana se usmjerila na vrste prepoznavanja i radnje provedene u istrazi, gubeći iz vida da su svjedoci potvrdili prisustvo okrivljenog na mjestu događaja, pa su stoga iskazi svjedoka Odbrane koji su nastojali pružiti alibi za Vijeće nevjerodstojni”, dodao je Tešnjak.

On je naveo da je Pravdić u vrijeme izvršenja djela bio mlad, da je sada porodičan čovjek i nije kažnjavan za druga djela, što je uzeto kao olakšavajuća okolnost prilikom odmjeravanja kazne.

Na ovu presudu je moguće uložiti žalbu Vrhovnom sudu FBiH.

Pravdiću je obnovljeno suđenje nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu kojom je u decembru 2013. bio osuđen također na 11 godina zatvora pred Kantonalnim sudom u Zenici.

Dženana Sivac


This post is also available in: English