Članak

Pravdiću presuda 11. novembra

9. Novembra 2015.00:00
U Kantonalnom sudu u Zenici okončano je obnovljeno suđenje Franji Pravdiću za zločin počinjen u Žepču. Izricanje presude zakazano je za 11. novembar.

This post is also available in: English

Kantonalno tužilaštvo u Zenici smatra da je dokazalo krivicu optuženog Pravdića, zatraživši da mu se izrekne osuđujuća presuda.

Tužilac Branislav Tomaš je podsjetio na iskaze svjedoka koji su “jasno opisali kako su ubijeni braća Edin i Edib Fejzić, kako je izgledao počinilac i da je jedan od braće Pravdića, zbog osvete za ubijenog brata”.

Za iskaze svjedoka Odbrane tužilac je rekao da su konstruisani u pokušaju da optuženom pruže alibi i kao počinioca označe strica koji više nije živ.

“U pogledu fotografije kojom Odbrana dokazuje da ne odgovara opisu počinioca iz optužnice, smatramo da je nejasna i da se na osnovu snimka takvo što ne može potvrditi”, kazao je Tomaš.

Odbrana je podsjetila da je riječ o obnovljenom suđenju nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo presudu, navodeći da je Sudsko vijeće favorizovalo Tužilaštvo jer je ovakvu završnu riječ koristilo u obrazloženju poništene presude.

Odbrana je istakla da je kao nezakonit dokaz odbačeno prepoznavanje obavljeno tokom istrage, kada je sve krenulo u pogrešnom smjeru jer se, rukovodeći se glasinama, tražio Franjo Pravdić, a ne počinilac.

“Presuda je ukinuta jer se nije sudilo po standardima izvan razumne sumnje, a kada Sud to učini, uvidjet će da je jedina konzistentnost u iskazima svjedoka da je počinilac plav i izrazito kraće kose”, rekao je Vlado Adamović.

Pozivajući se na materijalni dokaz koji je, kako je kazao Adamović, konačno uvršten u spis, izražena je sumnja da je optuženi počinilac, pa presuda ne može biti drugačija već oslobađajuća.

Kantonalni sud u Zenici je Pravdića, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u decembru 2013. osudio na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenog u Žepču.

Pravdić je bio osuđen da je 5. augusta 1993. ubio dvojicu zarobljenika u osveti za ubijenog brata.

Vrhovni sud Federacije BiH tu je presudu ukinuo u augustu 2015. godine i odredio ponovno održavanje suđenja.

Dženana Sivac


This post is also available in: English