Članak

Alibi optuženom Kusuranu

6. Novembra 2015.00:00
Svjedoci Odbrane Muhameda Kusurana izjavili su pred Okružnim sudom u Banjaluci da su čuli kako je Hamdija Bešlagić govorio da je pucao na Srbe.

This post is also available in: English

Svjedok Emer Softić kazao je da je bio u Kozarcu kod Prijedora kada je 24. maja 1992. godine počelo granatiranje i da je poslije nekog vremena pobjegao u šumu na planini Kozari.

“Tada je bilo dosta ljudi u šumi, gdje smo se krili. Viđao sam Kusurana, kojeg znam od ranije jer je radio kao mesar. Jednog dana došao je Hamdija Bešlagić do našeg šatora, i bio je pijan. Rekao je da je pucao na Srbe, ali mi smo rekli da ne lupa gluposti, jer je bio pijan”, ispričao je Softić.

On je dodao da su neke grupe ponekad silazile u Kozarac, da donesu hranu. Prije nego što im je Bešlagić pričao za pucnjavu, kako je dodao, neko je doveo kravu, koji je zaklao Kusuran.

Svjedok Mirsad Bešić takođe je naveo da je poslije granatiranja Kozarca pobjegao u šumu, gdje je u to vrijeme bilo dosta ljudi.

“Jedno jutro došao je Hamdija Bešlagić do nas i rekao kako je sredio jednog Srbina u ‘fići’ i jednog u kući. Mi mu nismo vjerovali jer je već bio pijan. Dan prije toga, Hamdija je našao kravu u šumi i doveo je, pa ju je Kusuran zaklao, a mi ostali smo mu pomagali. Skoro cijeli dan smo se zadržali oko toga”, istakao je Bešić.

On je siguran da Kusuran taj dan nije išao do Kozarca, jer bi mu trebalo pet do šest sati da pješke dođe do sela.

Slično kao dva prethodna svjedoka ispričao je i Edin Softić.

Kusuran je optužen da je 29. avgusta 1992. godine, zajedno sa još nekoliko osoba, ubio Ostoju Baltića i zapalio ga u automobilu kojim je upravljao.

Na teret mu je stavljeno i da je, sa još nekoliko osoba, istog dana otišao zaseok Podgrađe u blizini Kozarca, gdje su ubili Božu Inđića i zapalili ga, te zapalili kuću Stojanke Vekić, koja je uspjela kroz prozor pobjeći zajedno sa kćerkom Snježanom.

Iznošenje završnih riječi zakazano je za 19. novembar.

Povezani članci

Goran Obradović


This post is also available in: English