Članak

Izgled i sličnosti Pravdića

5. Novembra 2015.00:00
Na obnovljenom suđenju Franji Pravdiću pred Kantonalnim sudom u Zenici, saslušana je svjedokinja Odbrane na okolnosti izgleda optuženog u vrijeme kada je počinjen zločin u Žepču i njegove sličnosti sa stricem Stipom Pravdićem.

This post is also available in: English

Svjedokinja Ana Pravdić, snaha optuženog, dostavila je fotografiju sa muževe sahrane 11. augusta 1993. godine, na kojoj je i optuženi.

Franjo je bio tamnokos, opisala je Pravdić, i uvijek je nosio dužu kosu, do ramena, a tada je bio kraće ošišan.

Ona je kazala da Franjo i njegov stric Stipe Pravdić, za kojeg Odbrana tvrdi da je stvarni počinilac zločina, njoj nisu slični.

Na pitanje Odbrane da li bi ih neko mogao zamijeniti ako bi bili u uniformama, odgovorila je da je to moguće jer su slične konstitucije, “a i svi su u uniformama slični”.

Tužilaštvo je prigovorilo iskazu zbog navođenja svjedoka, uz primjedbu da ni likovi na fotografiji nisu jasni.

Na prijedlog Odbrane, na ovu je okolnost još jednom saslušan i optuženi. Pravdić je pojasnio svoju raniju izjavu o tome kako su “imali kratku kosu”.

Pravdić je precizirao da je pod tim mislio na kraću frizuru od one kakvu je obično nosio.

Suđenje u ovom predmetu je obnovljeno nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu presudu kojom je Pravdić osuđen na 11 godina zatvora.

Prvostepenom presudom Pravdić je, kao bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), proglašen krivim da je 5. augusta 1993. ubio dvojicu zarobljenika u osveti za ubijenog brata.

Obnovljeno suđenje Pravdiću počelo je 22. oktobra, kada su se stranke saglasile da iskazi svjedoka budu pročitani a da se samo izvrši uvid u fotografiju i sasluša svjedokinja Ana Pravdić.

Iznošenje završnih riječi zakazano je za 9. novembar.

Dženana Sivac


This post is also available in: English