Članak

Za zločin u Konjicu pet i po godina zatvora

4. Novembra 2015.00:00
Kantonalni sud u Mostaru osudio je optužene Esada Gakića i Ramu Žilića na ukupnu kaznu od pet i po godina zatvora.

This post is also available in: English

Gakić i Žilić su proglašeni krivim da su, kao pripadnici Armije BiH (ABiH), nečovječno postupali prema zatvorenicima u Osnovnoj školi “Musala” u Konjicu.

Prema presudi, Gakić je osuđen na godinu i po, dok je Žilić dobio četiri godine zatvora.

Slavko Pavlović, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da je tokom suđenja izneseno više dokaza koji su potvrdili da su optuženi Gakić i Žilić izvršili kaznena djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

“Svjedoci Optužbe su jasno opisali da su viđali optužene u zatvoru ‘Musala’ i da su oni nosili oružje. Mi smo se oslonili na iskaze oštećenih osoba i prihvatili ih kao istinite. Primjerice, Dragan Kuljanin je detaljno opisao šta mu se dešavalo u zatvoru ‘Musala’, opisavši kako su ga optuženi udarali policijskom palicom, kundakom puške, nogama i rukama po čitavom tijelu, da bi ga potom oborili na pod, gdje su ga nastavili udarati, naročito po glavi i skakati po leđima”, kazao je Pavlović.

Predsjedavajući Sudskog vijeća je istaknuo da je najveći uticaj na odmjeravanje kazne za optuženog Žilića imao iskaz zaštićenog svjedoka koji je ispričao kako ga je udarao i nanosio mu teške ozljede u predjelu genitalija.

“Iskaz ovog svjedoka je ostavio dojam jedne istinite priče, čak je tom prilikom plakao i zaista je bila mučna situacija, tako da je Sudsko vijeće prihvatilo njegov iskaz kao istinit. Prema tome, na osnovu svih dokaza, zaključili smo da je tokom ovog postupka dokazano da su Gakić i Žilić činili navedene radnje sa umišljajem”, rekao je Pavlović.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Sanela Gaković


This post is also available in: English