Članak

Oslobađanje civila iz pritvora u Kozlovcu

30. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju Muradifu Salkiću za zločin počinjen u Tuzli, nijedan od tri pozvana svjedoka Optužbe se nije pojavio u sudnici Kantonalnog suda u Tuzli.

This post is also available in: English

Prihvaćen je prijedlog Kantonalnog tužilaštva u Tuzli da bude pročitana izjava iz istrage svjedoka Fahrudina Meškovića, koji je poslao dopis da ne može doći iz Švajcarske, gdje živi, uz opravdanje da ima dvoje malodobne djece o kojima se brine.

Mešković je u toj izjavi govorio o oslobađanju iz pritvora u Kozlovcu Nedeljka Stankovića, prema kojem je, po optužnici, Salkić nečovječno postupao 4. juna 1992. godine.

Svjedok je naveo da je njegov brat, koji je poginuo u ratu, čuo da je Stanković priveden. On je naveo da je njegov brat bio u dobrim odnosima sa oštećenim, jer mu je Stanković u Tinji na početku rata spasio život.

Prema njegovim riječima, brat ga je zamolio da ode na Kozlovac i nekako oslobodi Nedeljka, jer je čuo da loše postupaju prema njemu. Svjedok je kazao da je, uz pomoć prijatelja, u ranim jutarnjim satima otišao na Kozlovac, dok je vojska koja ga je čuvala spavala, i oslobodio Nedeljka i ženu koja je bila zarobljena sa njim.

“Odvezli smo ih u policijsku stanicu Mramor, smatrajući da će biti tamo bezbjedni. Stanković je bio ranjen, pretučen i vidno uplašen”, rekao je Mešković i dodao da je policija ukazala pomoć Stankoviću.

Do kraja suđenja, planirana su saslušanja još dva svjedoka Odbrane koja se na sudske pozive ne odazivaju od juna.

Tužilaštvo je predalo materijalne dokaze, čime je okončalo dokazni postupak.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. novembar. Ukoliko se dva svjedoka Odbrane ponovo ne odazovu, uslijedit će iznošenje završnih riječi.

Povezani članci

29. Aprila 2016.

Salkiću pet godina zatvora

12. Aprila 2016.

Završne riječi 26. aprila

23. Decembra 2015.

Teške patnje

Admir Muslimović


This post is also available in: English