Članak

Ispucao rafal u mještanku

28. Oktobra 2015.00:00
Na početku suđenja Marinku Miljeviću pred Kantonalnim sudom u Bihaću, svjedoci Tužilaštva su ispričali kako je optuženi iz puške ubio Azemu Kučković u selu Gornji Budelj (općina Ključ).

This post is also available in: English

Svjedok Jovan Oklobdžija, bivši pripadnik Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je kako je bio na straži kada je vidio da gori vatra u selu.

“Išli smo da vidimo ko pali, da zaplašimo muslimane. Desno od mene je išao Marinko Miljević. Čuo sam vrata, ženski glas. Marinko se okrenuo i opalio kratki rafal. Žena je pala. To je bilo iz nehata, jer se prepao da je neko drugi. Pucali smo da prepadnemo ako ima nekog od vojske u selu, jer su nas mogli vidjeti”, kazao je Oklobodžija.

I svjedok Milan Radišić je bio među pripadnicima VRS-a koji su došli u selo Gornji Budelj.

“Došao sam sa Laništa i vidio da gori selo. Kuće su gorjele, mi smo produžili, a onda se čuo ženski glas. Marinko se okrenuo i ispucao, iz straha… Rekao je: ‘Ja ubi’ Azemu, šta uradi’”, prisjetio se Radišić.

Svjedoci su naveli da se muslimansko stanovništvo nakon toga iselilo.

Na suđenju je svjedočio i brat optuženog, Radoslav Miljević, koji je također naveo da su išli da spriječe paljenje sela.

“Ujutro sam čuo da je Marinko ubio Azemu. Nisam znao gdje je njena kuća, a nismo usput ni pričali. Brat mi je negirao da je to uradio kada sam ga kasnije upitao”, kazao je Miljević.

Svjedok Petar Mandić je rekao kako zna da je Kučković ubijena, ali da sam čin nije vidio.

Prema optužnici, Miljević je, kao pripadnik VRS-a, ubio iz automatskog oružja Kučković u augustu 1992. godine.

Svjedok Emir Kučuković, sin ubijene, kazao je da je bio u logoru Manjača kada je čuo da mu je ubijena majka. Od supruge je saznao šta se dogodilo te noći.

“Rekla je da su spavale i da je mama čula pucketanje, da gore kuće kod strica, pa je potrčala i vikala: ‘Izgoriše krave.’ Otac je nije mogao smiriti. Kako je izašla iz kuće, čuo se kratki rafal. Kada su izašli za njom, vidjeli su da je mrtva”, naveo je svjedok.

On je dodao da mu je supruga kazala da je među vojnicima prepoznala Jovicu, s kojim su bili u dobrim odnosima. Kasnije kad su se sreli, pitao ga je ko mu je ubio majku.

“Rekao je: ‘Ja nisam, ali znam ko jeste. Onaj Gorkin mlađi brat, Marinko Miljević’”, izjavio je Kučković.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. novembar.

Povezani članci

8. Februara 2016.

Miljeviću osam godina zatvora

24. Novembra 2015.

Čuo za ubistvo

11. Novembra 2015.

Pričalo se da je ubio Marinko

Dženita Duraković


This post is also available in: English