Članak

Sovilju i Galiću po deset godina zatvora

27. Oktobra 2015.00:00
Kantonalni sud u Bihaću osudio je bivše pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS) Gorana Sovilja i Petra Galića na po deset godina zatvora zbog zločina počinjenog 1992. u Ključu.

This post is also available in: English

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasminka Karabegović je rekla da je Kantonalno tužilaštvo dokazalo da su Sovilj i Galić učestvovali u ubistvu Mehmeda Harambašića u selu Sanica kod Ključa.

“Nesporno je utvrđeno da su optuženi bili pripadnici VRS-a, da su imali automatske puške, kao i da su stanovnici Sanice bili proganjani. Optuženi Sovilj priznao je da je ispucao tri ili četiri metka i da je s njim bio Galić. Za Vijeće nije prihvatljivo njihovo svjedočenje da su oni poveli Harambašića te da je on oteo pušku i da je Sovilj u odbrani pucao u njega”, kazala je Karabegović.

Prema sutkinji Karabegović, teza Odbrana da su se optuženi sami prijavili nije prihvaćena jer su svjedoci Stojan Kajić i Milanko Banjac rekli da su lično vidjeli da su Sovilj i Galić privedeni.

Optuženi su zbog slabog imovnog stanja oslobođeni troškova krivičnog postupka, a u kaznu će im biti uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru, od decembra 2014. do februara ove godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Dženita Duraković


This post is also available in: English