Članak

Presuda Turajliću početkom novembra

23. Oktobra 2015.00:00
Kantonalni sud u Mostaru zakazao je izricanje presude Ibri Turajliću zvanom Zelo za zločin počinjen 1992. godine u Počitelju (općina Čapljina) za ponedjeljak, 2. novembar.

This post is also available in: English

U završnim riječima, Kantonalno tužilaštvo je zatražilo da Turajlić bude proglašen krivim, dok je Odbrana rekla da očekuje oslobađajuću presudu.

“Svjedok očevidac Ale Durić je detaljno i slikovito opisao ubistvo Mitra Zelenkovića, te samim tim u cijelosti potvrdio navode optužnice”, kazao je tužilac Darko Zovko i dodao da su drugi svjedoci potkrijepili Durićevo svjedočenje.

Braniteljica Edina Rešidović je rekla da Kantonalno tužilaštvo nije dokazalo “nijedan element optužnice”.

“Šta tužilac nudi kao potvrdu svoje tvrdnje? On se oslanja na Alu Durića, koji je apsolutno nekredibilan svjedok i druge ‘rekla-kazala’ svjedoke. Stoga, objektivnom analizom svih dokaza se može zaključiti da Turajlić nije počinio zločin”, kazala je Rešidović.

Ibro Turajlić je optužen da je 1992. godine na području Počitelja ubio ratnog zarobljenika Mitra Zeleniku, koji je prethodno ranjen.

Prije iznošenja završnih riječi, u korist Kantonalnog tužilaštva putem videolinka iz Belgije je svjedočio Zaim Hasić, koji je rekao da je sredinom 1992. učestvovao u akciji u Počitelju.

“Dobili smo zadatak da krenemo u pravcu osnovne škole. Ja sam bio na začelju kolone i ne znam stvarno je li sa mnom bio Turajlić. Kod škole je vrh kolone upao u zasjedu i došlo je do sukoba. Sva kolona se raspala… Ja sam se bacio na tlo i tada sam udario glavom o kamenje. Mislim da je pucnjava trajala 20 minuta, maksimalno pola sata. Bila je noć, ništa se nije vidjelo”, ispričao je svjedok.

Hasić je kazao da je na tom mjestu ostao još dva sata, dok se nije razdanilo. Dodao je da poslije pucnjave nije vidio nijednog od svojih saboraca.

“Popodne tog dana sam čuo u bazi u Počitelju da su poginula tri srpska vojnika, a kako su poginuli i gdje, to vam ne znam reći”, izjavio je svjedok.

Na pitanje da li je Ale Durić ikada kontaktirao sa njim u vezi sa dešavanjima u Počitelju, on je rekao da ga je 2013. zvala Alina supruga.

“Tražila je da potvrdim da Ale Durić nije ubio Mitra Zelenkovića. Ja sam joj kazao da to ne mogu potvrditi jer o tome ne znam ništa, ali da mislim da Ale nema toliko drskosti i hrabrosti da to učini”, izjavio je Hasić.

Presuda će biti izrečena 2. novembra.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English