Članak

Meci pored glave

23. Oktobra 2015.00:00
U Kantonalnom sudu u Tuzli na suđenju za zločin počinjen u Živinicama, svjedok je kazao da su ga optuženi Nijaz Talović i Enes Tursunović tukli i maltretirali.

This post is also available in: English

Milivoje Prodanović je rekao da su mu 13. septembra 1992. godine pred kuću došli Talović i Tursunović, provalili vrata, a onda ga maltretirali.

“Pokucali su na vrata, a kada sam otvorio, vidio sam Tursunovića kako drži uperenu pušku u mene. Zatvorio sam vrata, pobjegao u kupatilo, a onda je počela pucnjava po vratima i kući. Jedan od metaka koji je prošao u kuću, okrznuo me je po čelu”, ispričao je Prodanović.

Nakon kraćeg vremena, kako je kazao svjedok, ušli su u kupatilo i odveli ga u kuhinju.

“Psovali su mi majku četničku, dok sam ležao na stomaku. Tursunović me je udarao puškom i nogama, dok je Talović iznosio stvari iz kuće. U jednom momentu Tursunović je iz peći izvadio lužaru i prosuo pepeo po meni. Pored moje glavi ispaljivao je metke u pod”, rekao je svjedok.

Prema njegovom iskazu, kasnije su ga izveli iz kuće i odveli u garažu, odakle su izvezli njegovo auto i onda su otišli.

Talović i Tursunović, nekadašnji pripadnici Armije BiH (ABiH), optuženi su da su 15. septembra 1992. ušli u kuću Milivoja Prodanovića u Živinicama, te repetirali i uperili u njega puške, verbalno mu prijeteći.

Svjedok je naglasio da se nakon tog događaja više zbog straha i traume nikada nije vratio da živi u toj kući na živiničkoj općini. Prema njegovim tvrdnjama, nakon što su optuženi otišli njegovim automobilom, komšije su mu pritekle u pomoć.

“Odvezli su me u Dom zdravlja Živinice, gdje su mi pomogli doktori. Pitali su me ko me je napao. Od straha to nikada nikome nisam smio ispričati”, dodao je Prodanović.

Nastavak suđenja bit će naknadno utvrđen.

Admir Muslimović


This post is also available in: English