Članak

Sovilj priznao da je ubio Harambašića

22. Oktobra 2015.00:00
Svjedočeći u svoju korist pred Kantonalnim sudom u Bihaću, optuženi Goran Sovilj priznao je da je krajem maja 1992. godine ubio Mehmeda Harambašića u Sanici kod Ključa.

This post is also available in: English

Optuženi je izjavio da je bio pod dejstvom alkohola i da je to učinio iz straha. Negirao je da je imao bilo kakve veze sa krađom automobila ubijenog.

“Moja jedinica prvi put je tada bila u Sanici. Pridružio sam se grupi vojnika koji su pili, a kasnije smo otišli u kafanu Mehmeda Harmbašića. Već sam bio dobro popio i tražio sam piće. Konobar je rekao da nema više, nakon čega sam izašao iz kafane”, kazao je Sovilj.

On je dodao da je pored nedovršene kuće ugledao “nešto kao bunker” i da se iz straha vratio prema kafani kada je naišao vojnik koga nije poznavao.

“Bio je to Petar Galić i pitao sam ga za taj bunker. Sa sprata kuće u kojoj je bila kafana izlazio je Memo. Njega sam isto pitao, pa smo sva trojica krenuli prema toj kući. Vojnik i Memo su išli ispred i počeli su se nešto koškati. Vidio sam da se gurkaju”, ispričao je optuženi.

Prema njegovim riječima, Harambašić je, pognut, s puškom prošao pored njega i on je iz straha ispucao rafal u njega.

“Kajem se. Sve je to zbog alkohola, koji mi je pomutio razum. Da nisam bio pijan, to bi se na drugi način riješilo. Odmah smo otišli u policiju i prijavili događaj. Tu su nas zadržali oko jedan sat, ispitali, nahranili i pustili”, kazao je Sovilj.

Prema optužnici, Sovilj i Galić su 31. maja 1992. godine konzumirali alkohol u Harambašićevom ugostiteljskom objektu u Sanici i prisiljavali ga da ih služi pićem, ne dozvoljavajući mu da zatvori lokal. Oko 20 sati, kako se navodi, nasilu su izveli Harambašića iz lokala i Sovilj ga je usmrtio iz vatrenog oružja. Optuženi su potom odvezli Harambašićevo vozilo iz garaže.

Na suđenju je svjedočio i optuženi Petar Galić, koji je također naveo kako je sa izvjesnim vojnikom i Harambašićem išao da provjeri bunker.

“Kada smo se približili kući, Mehmed me uhvatio za rame i rekao da on neće da ulazi. Ja sam se popeo na sprat da vidim i, kad sam silazio, čuo sam pucanj. Vidio sam da Mehmed leži mrtav. Upitao sam ga šta uradi, a on je odgovorio da se prepao”, kazao je Galić.

On je dodao da su otišli u policiju i prijavili se, a da je ubrzo došao njegov rođak i da su ih pustili.

“To sam nosio kao teret i kad sam saznao da se u Sanici priča da sam ja to učinio, potražio sam Mehmedovog sina. Iz straha za porodicu nisam do sada rekao ko ga je ubio”, izjavio je Galić.

Odbrana je prezentirala i snimku ragovora između Galića i Harisa Harambašića, sina ubijenog. Na snimci dogovaraju susret i Galić tvrdi da on nije ubio njegovog oca te da zna ko je to uradio.

Prema riječima optuženog, ovaj razgovor je snimao Haris Harambašić.

Presuda će biti objavljena u utorak, 27. oktobra.

Dženita Duraković


This post is also available in: English