Članak

Počelo obnovljeno suđenje Pravdiću

22. Oktobra 2015.00:00
U Kantonalnom sudu u Zenici započelo je obnovljeno suđenje Franji Pravdiću za ratni zločin počinjen u Žepču.

This post is also available in: English

Do obnavljanja suđenja je došlo zbog toga što je Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukinuo prvostepenu presudu kojom je Pravdić osuđen na 11 godina zatvora. Prvostepenom presudom je Pravdić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osuđen jer je 5. augusta 1993. ubio dvojicu zarobljenika u osveti za ubijenog brata.

Odbrana optuženog Pravdića je saglasna da se pročitaju dokazi iz prvostepenog postupka, ali da se isprave bitne povrede tako da se dozvoli provođenje dokaza na kojima je insistirala, te da se isključe svi nezakoniti dokazi.

Sudsko vijeće je izdvojilo nezakonite dokaze, kao što je službena zabilješka tima za istraživanje zločina o prepoznavanju počinioca i iskaz svjedoka Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Prihvaćen je prijedlog Odbrane da se izvrši uvid u fotografiju optuženog koja je sačinjena neposredno nakon događaja iz optužnice, te da se u vezi sa datumom fotografisanja kao svjedok sasluša Ana Pravdić.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici je zatražilo da svjedoci pogledaju tu fotografiju, o čemu će se Sudsko vijeće naknadno izjasniti.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. novembar.

Dženana Sivac


This post is also available in: English