Članak

Nenadležan Kantonalni sud u Novom Travniku

16. Oktobra 2015.00:00
Kantonalni sud u Novom Travniku proglasio se nenadležnim za procesuiranje dvojice pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za ratni zločin počinjen u Bugojnu.

This post is also available in: English

Prije donošenja odluke, kantonalni tužilac Ahmed Mešić je kazao da postoji rješenje Suda BiH u kojem je navedeno da postupi mjesno nadležni sud.

“Ne radi se o složenom predmetu koji bi trebao procesuirati Sud BiH”, istaknuo je Mešić.

Za ratni zločin počinjen u Bugojnu optuženi su Muhko i Safet Velagić. Na teret im je stavljen ratni zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen krajem jula 1993. godine.

Odbrana Muhke Velagića nije se protivila nadležnosti Kantonalnog suda u Novom Travniku, pridruživši se stavu tužioca Mešića.

Odbrana Safeta Velagića nije se htjela izjasniti za nadležnost suda. Advokat Adil Lozo je rekao da se “Optužba nije ozbiljno i blagovremeno pripremila za postupak, što je dovelo u zabludu Sud i Odbranu”.

Sudsko vijeće, kojim predsjedava Mehmedalija Huseinović, nakon kratkog vijećanja je donijelo odluku da se proglašavaju nenadležnim.

Prema Državnoj strategiji za procesuiranje ratnih zločina, odluku o prosljeđivanju predmeta entitetskom pravosuđu donosi Sud BiH, odnosno Tužilaštvo BiH.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English