Članak

Oštećeni nije sklon izmišljanju

14. Oktobra 2015.00:00
Na obnovljenom suđenju za zločin počinjen u Rogatici, u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu vještakinja ustvrdila da je oštećeni sposoban svjedočiti.

This post is also available in: English

Specijalistica neuropsihijatrije Alma Bravo-Mehmedbašić je kazala da svjedok Meho Džananović ispoljava znake hroničnog tipa posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), ali da može svjedočiti.

Bravo-Mehmedbašić je nalaz i mišljenje iznijela na suđenju Dragiši Ćaćiću, Milenku Ćaćiću i Voji Motiki, kojima je Vrhovni sud Republike Srpske u septembru 2014. ukinuo presudu kojom su oslobođeni optužbi za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Rogatici 1992. godine.

Ova presuda je donesena nakon što je Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu uložilo žalbu na prvostepenu presudu.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu je 24. marta 2014. godine Dragišu Ćaćića, Milenka Ćaćića i Voju Motiku oslobodio optužbi da su, zajedno s još jednom nepoznatom osobom, 8. augusta 1992. u blizini sela Starčići ubili Midhata Džananovića, a ranili njegovog trinaestogodišnjeg sina Mehu Džananovića, kojeg su mučili.

U unaksnom ispitivanju vještakinja je rekla da je svjedokova priča djelovala autentično i da nisu registrovane praznine u sjećanju usljed afekta straha.

Odbrane su vještakinji prezentovale nekoliko izjava Mehe Džananovića, u kojima se razlikuje broj osoba koje su mu prišle tokom događaja, njihova identifikacija, te datumi koje je spominjao da se događaj desio, osvrćući se na dosljednost i autentičnost.

Bravo-Mehmedbašić je odgovorila da ostaje kod svog stava i da neka pitanja treba postaviti oštećenom, dodavši da se “nekih detalja iz 1992. godine ne možemo 100 posto prisjetiti”.

Ona je naglasila i da je rađen niz testova na osnovu kojih je, između ostalog, zaključeno da Džananović nije generalno sklon izmišljanju i da je globalno njegova priča izgledala autentično.

Odbrana je istakla da će zatražiti novo vještačenje oštećenog Džananovića.

Na ovom suđenju je Tužilaštvo predalo izmijenjenu optužnicu, ne preciziravši o čemu je riječ.

Suđenje će se nastaviti 18. novembra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English