Članak

Drago Nikolić umro na privremenoj slobodi

14. Oktobra 2015.00:00
Nekadašnji načelnik bezbjednosti u Zvorničkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS) Drago Nikolić, koji je osuđen za pomaganje genocida u Srebrenici, umro je u nedjelju u Srbiji dok je bio na privremenoj slobodi.

This post is also available in: English

Advokatica Jelena Nikolić potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) da je Nikolić preminuo dok je bio na šestomjesečnom dopustu koji mu je odobrio Haški tribunal zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Nikolić je u januaru 2015. osuđen na 35 godina zatvora za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

On je proglašen krivim za zločine na području Srebrenice i Žepe počinjene u julu 1995. godine, kada su jedinice VRS-a napale zaštićenu enklavu Srebrenicu, pogubile više hiljada bošnjačkih muškaraca, a protjerale žene, djecu i starije.

Nikolić se u Srbiji nalazio na privremenoj slobodi, koju mu je, zbog teške bolesti, odobrio Haški tribunal u julu ove godine.

Za zločine u Srebrenici su s Nikolićem osuđeni Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Vinko Pandurević, Radivoje Miletić, Ljubomir Borovčanin i Milan Gvero.

Denis Džidić


This post is also available in: English