Članak

Korektan odnos prema zatvorenicima u Šantićevoj

9. Oktobra 2015.00:00
Svjedoci Odbrane Ivana Zelenike izjavili su pred Kantonalnim sudom u Mostaru da se optuženi uvijek korektno odnosio prema zatvorenicima.

This post is also available in: English

Enver Pehlić je kazao da je bio u radnom vodu pri Civilnoj zaštiti i da su cijepali drva, nosili vreće i obavljali druge sitne poslove.

“Kretao sam se u krugu od 50 metara. Viđao sam i kada su dovodili zatvorenike sa Heliodroma. Vojnici su se prema njima odnosili korektno. Ivan Zelenika se isto tako ponašao, čak ih je štitio. Govorio im je, kao i meni, da se ne trebaju bojati, da će se svi vratiti kući”, ispričao je Pehlić.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Slavka Pavlovića da li je bio na radu u Šantićevoj ulici, svjedok je odgovorio da bi nekada došao do glavne pošte, gdje bi neko od vojnika preuzeo hranu koju je nosio za zatvorenike u Šantićevoj.

Prema optužnici, Zelenika, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u novembru 1993. godine je teško fizički i psihički zlostavljao Almira Lalića, dok su zatvorenici iz Heliodroma izvodili radove u Šantićevoj ulici u Mostaru.

Također, na teret mu je stavljeno da je u noći 6. na 7. maj 1994. godine pretukao Muhameda Lalića u njegovom stanu u Mostaru.

Svjedok Ivan Boras, koji je bio u Drugoj bojnoj, kazao je da su zatvorenici iz Heliodroma dolazili jednom ili dva puta sedmično.

“Dedo Hožić, koji je bio zapovjednik, davao je naređenja gdje će ko od njih biti raspoređen. I tu sam vidio Ivana Zeleniku da odvaja starije ljude i porodične kako ne bi išli na opasnije poslove. Ti ljudi su radili u grupama zajedno s nama”, naveo je Boras.

Dražen Čerkez, koji je bio u civilnoj policiji ratne satnije, rekao je da su zatvorenici radili u Šantićevoj i da ih niko nije maltretirao.

“Zelenika je imao normalan odnos prema zatvorenicima. Imali su šta da jedu, piju, mogli su se tuširati, imali su sve. Zajedno su jeli sa vojnicima Druge bojne. Niko od zatvorenika nije nikada prijavio da ga je Ivan Zelenika ili bilo ko od vojnika maltretirao”, kazao je Čerkez.

Svjedok Mario Bago također je naveo da su zatvorenici na radu u Šantićevoj imali sve što su imali i vojnici HVO-a.

“Ako je naš vojnik jeo grah, jeo je i zatvorenik. Zajedno su ručali”, rekao je svjedok.

On je dodao da nikada nije došla bilo kakva prijava da je Ivan Zelenika radio loše djelo. U suprotnom, kako je naveo, uslijedio bi stegovni postupak i isključenje iz Druge bojne.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. novembar.

Sanela Gaković


This post is also available in: English