Članak

Novi sudija na suđenju Šehagiću

8. Oktobra 2015.00:00
Kantonalni sud u Zenici odgodio je nastavak suđenja Jasminu Šehagiću za zločine počinjene u Kaknju zbog promjene u sastavu Sudskog vijeća.

This post is also available in: English

Tužilaštvo i Šehagićeva Odbrana su se složili da se suđenje nastavi uz novog člana Vijeća, ukoliko se naredno ročište odgodi na mjesec dana, da bi se novi sudija upoznao s predmetom.

Šegahić je optužen da je, kao upravnik zatočeničkog objekta koji je bio u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju, učestvovao u mučenju zarobljenika hrvatske nacionalnosti.

Prema optužnici, on je propustio da preduzme mjere da spriječi mučenje i svojim pretpostavljenim prijavi počinioce mučenja kako bi bili kažnjeni.

Suđenje Šehagiću je počelo u aprilu 2013. godine.

Na ovom ročištu u korist Odbrane je trebao svjedočiti Fadil Imamović, ali nije pristupio zbog teškog zdravstvenog stanja. Nakon što je Šehagićev advokat Vlado Adamović insistirao na saslušanju Imamovića, Kantonalno tužilaštvo je predložilo da se svjedokovo zdravlje vještači.

Odbrana je odustala od saslušanja svjedoka Ilije Raguža, koji je prije toga izjavio da je bio zatočen u Kaknju i da je optuženi Šehagić bio korektan čovjek.

Suđenje se nastavlja 16. novembra.

Dženana Sivac


This post is also available in: English