Članak

Zatraženo ponovno saslušanje svjedoka

7. Oktobra 2015.00:00
Na statusnoj konferenciji održanoj u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, Odbrana Zarija Ostojića, optuženog za zločine počinjene u logoru Sušica (općina Vlasenica), predložila je ponovno saslušanje svjedoka.

This post is also available in: English

Advokat Petko Pavlović, koji je na prošlom ročištu imenovan za novog branioca optuženog, zatražio je da svjedoci ponovo budu pozvani i saslušani u sudnici.
Statusna konferencija je održana kako bi se razmotrilo da li je Pavlović u mogućnosti da brani Ostojića s obzirom na dosta obaveza pred Državnim sudom.
Na pitanje predsjedavajuće Vijeća Zinaide Husić da li će moći adekvatno zastupati optuženog zbog obaveza, Pavlović je odgovorio da bi mogao raditi ovaj predmet do kraja, te da to ovisi, između ostalog, od termina suđenja i vremena za pripremu.
On je napomenuo da će mu biti potrebne sve izjave svjedoka u vezi sa događajima u logoru Sušica 1992. godine.
Za razliku od Odbrane, Tužilaštvo se saglasilo da se provedeni dokazi čitaju, te da se svjedoci ponovo ne dovode.
Okružno tužilaštvo tereti Zarija Ostojića da je tokom 1992. godine, kao pripadnik rezervnog sastava policije pri specijalnoj jedinici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, sudjelovao u premlaćivanju civila u logoru Sušica (općina Vlasenica).
Suđenje Ostojiću počelo je 2009. godine, a Sud je naložio strankama da pripreme uvodne riječi za 23. novembar.

Lamija Grebo


This post is also available in: English