Članak

Optuženi gurali vozilo ubijenog

7. Oktobra 2015.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Bihaću, svjedok Tužilaštva je izjavio da je vidio optužene Gorana Sovilja i Petra Galića kako guraju automobil ubijenog Mehmeda Harambašića.

This post is also available in: English

Svjedok Boro Obradović, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije u Sanici kod Ključa, rekao je da je optužene vidio pored Harambašićevog automobila.

“Na putu od kuće do posla vidio sam optužene kako guraju neki auto. Prepoznao sam da je to auto od Memke. Kako sam znao nešto od mehanike, optuženi su mi naredili da spojim kablove i upalim auto. Bili su naoružani i morao sam im pomoći”, prisjetio se Obradović.

Svjedok je dodao da su se oni odvezli automobilom, a da su sutradan saslušavani u stanici policije.

“Vidio sam ih, ali ne znam detalje saslušanja niti da li je vođena istraga. Ne znam jesu li se sami prijavili ili su privedeni. Kasnije sam saznao da je Memko ubijen”, naveo je svjedok.

On je kazao da je Petar Galić bio oženjen njegovom rodicom, a da Sovilja nije poznavao i da ga sada ne može identifikovati.

Prema optužnici, Sovilj i Galić su 31. maja 1992. godine konzumirali alkohol u Harambašićevom ugostiteljskom objektu u Sanici i prisiljavali ga da ih služi pićem, ne dozvoljavajući mu da zatvori lokal.

Oko 20 sati su, kako se navodi, nasilu izveli Harambašića iz lokala i Sovilj ga je usmrtio iz vatrenog oružja. Optuženi su potom odvezli Harambašićevo vozilo iz garaže.

Vještak Dževad Durmišević potvrdio je da je obdukcijom utvrdio da je Harambašić usmrćen projektilom ispaljenim u grudni koš.

Na suđenju je pročitan iskaz iz istrage svjedoka Hasana Ćemala, koji je u međuvremenu preminuo.

“Dan kada je ubijen Mehmed, vidio sam ga u kafani s dvojicom vojnika. Pozvao me rukom da dođem, kazavši: ‘Vodi me svojoj kući, Hasane, ubit će me ovi vojnici.’ No vojnici su me otjerali kući, a Mehmed je ostao i nastavio im sipati rakiju”, izjavio je Ćemal.

On je dodao da su ti vojnici kasnije došli kod njega kući i tražili alat da prerežu katanac. Sutradan je, kako je naveo, saznao da je Harambašić ubijen i da mu nema vozila.

Na saslušanju u istrazi, svjedok je na fotografijama identifikovao Sovilja i Galića kao dvojicu vojnika koje je vidio kod ubijenog Harambašića.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. oktobar.

Dženita Duraković


This post is also available in: English