Članak

Izjava pod prijetnjom ili priznanje

1. Oktobra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen na planini Igman, Tužilaštvo BiH je kao dokaz uložilo izjavu koju je Dževad Salčin dao u istrazi, čemu se njegova Odbrana usprotivila govoreći da je uzeta pod prijetnjom.

This post is also available in: English

Tužilac Vladimir Simović je kazao da ulaže ovu izjavu iz istrage zbog toga što je u njoj Salčin priznao radnju iz optužnice.

Odbrana optuženog Salčina tvrdi da je tadašnja tužiteljica Vesna Budimir izjavu od njihovog branjenika uzela pod prijetnjom da će ga pritvoriti ako ne potvrdi izjavu.

Tokom svjedočenja u svoju korist, 28. maja, optuženi Salčin je kazao da nije počinio djelo za koje je u izjavi naveo da jeste. Kao objašnjenje je naveo da je koristio jaku terapiju jer mu je sin ubijen.

“To je izjava koju je uzela Vesna Budimir, vi znate da smo bili u zavadi. Ona je meni prijetila da će me pritvoriti ako ne potvrdim ono što sam rekao”, izjavio je Salčin na ovom ročištu.

Kerim Čelik, branilac optuženog, napomenuo je da je tužiteljica Budimir kazala Salčinu: “Potvrdi ono što si rekao pa nećeš ići u pritvor.” Tada je, kako je kazao branilac, Salčin odgovorio tužiteljici da “ne zna da je on to uradio”.

Sudsko vijeće je prihvatilo Salčinovu izjavu iz istrage.

Čelik je predložio Salčinov nalaz Centra za mentalno zdravlje Mostar od 16. septembra ove godine, u kojem stoji da se njegovo psihičko stanje stalno pogoršava, predloživši timsko vještačenje kako bi se utvrdilo stanje svijesti optuženog prilikom davanja izjave u istrazi.

Simović se usprotivio ovom prijedlogu navodeći da je Salčin vještačen te da je neuropsihijatar Abdulah Kučukalić već govorio o stanju svijesti optuženog tokom davanja prve izjave.

Kučukalić je, iznoseći svoj nalaz i mišljenje o psihičkom stanju optuženog, 9. jula ove godine naveo da je pogoršanje Salčinovog psihičkog stanja moglo uticati na izjavu koju je u martu 2012. dao Tužilaštvu BiH.

Kučukalić je istakao da nije pregledao optuženog i da se na osnovu medicinske dokumentacije ne može precizno odrediti da li je bio uračunljiv. Međutim, kako je rekao, usljed stresnih situacija došlo je do pogoršanja stanja, što je moglo uticati na sposobnost preciznog davanja izjave 21. marta 2012. godine.

Prema optužnici, Salčin je u martu 1993. ispred hotela “Mrazište” na planini Igman zatvoreniku Draganu Vukoviću odrezao gornji dio uha. On je optužen i da je u prvoj polovini 1993. godine u kuhinji hotela “Mrazište” udarao zatvorenike.

“Vijeće je odlučilo da odbije prijedlog za vještačenje”, kazala je Kosović, naglasivši da Odbrana može pozvati Kučukalića kako bi se izjasnio na raniju dokumentaciju o stanju svijesti optuženog.

Nastavak suđenja bit će naknadno zakazan, što će zavisiti od mogućnosti dolaska vještaka Kučukalića.

Albina Sorguč


This post is also available in: English