Članak

Dvije godine zatvora zbog pokušaja ubistva zaštićenog svjedoka

29. Septembra 2015.00:00
Vrhovni sud Republike Srpske (RS) pravosnažno je osudio Nikolu Krsmanovića na dvije godine zatvora zbog pokušaja ubistva zaštićenog svjedoka.

This post is also available in: English

Vrhovni sud RS-a je potvrdio prvostepenu presudu Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, odbacivši žalbe Odbrane i Tužilaštva.

Prema presudi Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, Krsmanović je devet puta nožem ubo zaštićenog svjedoka u automobilu na parkingu u Novom Goraždu. Zaštićeni svjedok, kako se navodi u presudi, krenuo je sa majkom na liturgiju i usput su se zaustavili i povezli Krsmanovića sa sobom.

U jednom trenutku, prema presudi, dok su stajali na parkingu, Krsmanović je napao zaštićenog svjedoka i izbo ga nožem. Pružena mu je pomoć u Kantonalnoj bolnici u Goraždu.

Zaštićeni svjedok je svjedočio u korist Tužilaštva BiH na suđenju Draganu Šekariću, koji je u februaru ove godine, nepravosnažno osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenog u Goraždu.

Šekarić je optužen i da je učestvovao u napadu na Kokino Selo (općina Goražde), pljačku i odvođenje Džemala Zukića i njegovog sina, koji više nisu nađeni, te maltretiranje jedne osobe u logoru Uzamnica. Ovih optužbi je Šekarić prvostepenom presudom oslobođen.

Goran Obradović


This post is also available in: English