Članak

Relota tvrdi da nema veze sa ubistvima

28. Septembra 2015.00:00
Svjedočeći u svoju korist pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, optuženi Josip Relota izjavio je da nema veze sa ubistvom civila u mjestu Luke (općina Busovača).

This post is also available in: English

“Nisam tih pet dana napuštao Donje Polje, jer sam imao zapovijest, a bio sam nišandžija na četverocijevcu”, kazao je Relota.

On je optužen da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u ubistvu tri civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Luke krajem januara 1993. godine.

Relota je naveo kako je od brata Zorana, sa kojim je u lošim odnosima, čuo da se dovodi u vezu sa ovim slučajem. Rekao je da je čuo razne priče, prema kojima je ovo učinio njegov brat Zoran, ali i njegov rođak Ivica Vujica, koji je poginuo prije osam godina.

“Znam da nisam kriv i da nisam počinio to nedjelo. Nisam se kretao iz Donjeg Polja”, naglasio je optuženi.

Nakon što su Odbrana i Tužilaštvo priložili materijalne dokaze, iznesene su završne riječi, a Tužilaštvo je zatražilo osuđujuću presudu.

“Tvrdim da je Tužilaštvo dokazalo da je optuženi jedan od izvršilaca djela koje mu se stavlja na teret. Svjedok B-1 je u procesu Tihomiru Blaškiću u Haagu jasno svjedočio o ovom događaju i rekao ime izvršioca”, kazao je kantonalni tužilac Ahmed Mešić i dodao da je njegov iskaz potvrđen i iskazima drugih svjedoka.

Braniteljica Branka Praljak fokusirala se na činjenicu da vrijeme izvršenja djela nije precizirano, a posebno da iskaz svjedoka B-1 nije dosljedan, te zatražila oslobađajuću presudu.

“Iskaz ovog svjedoka ne može izvan svake razumne sumnje dokazati da je Josip Relota bio među izvršiocima ovog djela. Ovaj iskaz nije jasan u bitnim činjenicama”, navela je Praljak i istakla kako Optužba nije dokazala identitet počinilaca zločina.

Izricanje presude najavljeno je za 6. oktobar.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English