Članak

Svjedok nije vidio maltretiranje

17. Septembra 2015.00:00
U nastavku suđenja Ivanu Zeleniki za zločin počinjen u Mostaru, svjedok Odbrane je izjavio da nije ni vidio ni čuo da su Almira Lalića maltretirali na prinudnim radovima.

This post is also available in: English

Svjedok Elvedin Tanović je kazao da je iz Heliodroma sa ostalim zatočenicima izvođen na radove u Šantićevu ulicu u Mostaru ili na bazen.

“Par puta je bio sa mnom i Almir Lalić. U Šantićevoj, gdje sam bio na radu, nisu me udarali, ali su me vrijeđali. Nisam vidio da su Almira udarali niti mi je on pričao o tome. Nisam ni od drugog čuo da je Almira maltretirao Ivan Zelenika”, rekao je svjedok pred Kantonalnim sudom u Mostaru.

Prema optužnici, Zelenika, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u novembru 1993. je fizički i psihički zlostavljao Almira Lalića na radovima u Šantićevoj ulici u Mostaru.

Svjedok Tanović je rekao da je u Heliodromu bio zatvoren od 9. maja 1993. do marta 1994. i da je s njim bio Lalić.

Na pitanje tužitelja da li ostavlja mogućnost da su se maltretiranja desila a da ih on nije vidio, Tanović je odgovorio potvrdno.

Zeleniki je na teret stavljeno i da je u Mostaru, u noći sa 6. na 7. maj 1994. godine, ušao u stan Muhameda Lalića i tukao ga nogama, rukama i flašama, polomivši mu rebra.

Na ove okolnosti Odbrana je pozvala sina oštećenog Almira Lalića, upitavši ga da opiše period u kojem je njegov otac psihički obolio.

“Sa ocem sam živio sve do 27. jula 2005., do njegove smrti. Godinu dana pred smrt s njim se nije moglo komunicirati, a 13. maja 2005. je smješten na psihijatriju. Prije toga je isto bio na psihijatriji u staroj bolnici, tad je otišao prvi put, 1992. godine”, ispričao je Lalić.

Sudsko vijeće je interesovalo kako je njegov otac mogao dati izjavu u martu 2005. ako nije bio sposoban da komunicira bilo s kim godinu dana pred smrt.

“Mozak mi je zablokirao, jer sam toliko puta davao izjave. On je bio svjestan kada je davao izjavu, bili smo zajedno i ja sam tada dao izjavu. Nakon toga je imao psihičke probleme”, kazao je Lalić.

Na pitanje Odbrane da li mu je poznato da je u njegovoj zgradi živio neki drugi čovjek koji se isto zvao Ivan Zelenika Zela, Lalić je odgovorio negativno.

Branitelj je upitao svjedoka zašto nikome nije prijavio da ga je Zela maltretirao, a svjedok je odgovorio da nije imao kome reći i da bi “opet dobio degenek, jer mu ne valja ime i prezime”.

Optuženi Zelenika je upitao svjedoka zašto bi ga on maltretirao, a Lalić je odgovorio da je sve počelo kada je od njega zatražio da uzme nešto robe iz stana, na šta ga je Zelenika prekinuo.

Na upit tužitelja, svjedok je ispričao da je Zeleniku jednom upitao da ode do svoga stana, ali da je on “podivljao” i počeo da mu “psuje balijsku mater”.

Prema riječima Lalića, u kafiću ispred njegove zgrade su optuženi “Zela” i drugi i pričali kako ga treba likvidirati jer previše zna.

Lalić je kazao da je to njemu ispričao njegov otac, kojem je to prenio neki čovjek što je slušao njihov razgovor, ali da mu otac nije rekao njegovo ime kako bi ga zaštitio.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. oktobar.

Sanela Gaković


This post is also available in: English