Članak

Počelo obnovljeno suđenje Stričeviću

17. Septembra 2015.00:00
Čitanjem optužnice pred Kantonalnim sudom u Bihaću počelo je obnovljeno suđenje Slavku Stričeviću za zločine počinjene 1992. godine u Bosanskom Petrovcu.

This post is also available in: English

Suđenje Stričeviću počelo je iznova nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH krajem septembra prošle godine ukinuo presudu kojom je osuđen na deset godina zatvora i predmet vratio Kantonalnom sudu.

Optužnica Stričevića tereti da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije, učestvovao u ubistvima Emsuda Smailovića i Mustafe Cikote, koji su bili pripadnici Teritorijalne Odbrane BiH.

Nakon čitanja optužnice, nalaz i mišljenje iznijela je vještak neuropsihijatar Nada Milovanović, koja je kazala da je Stričević sposoban da prati suđenje.

Stričevićeva Odbrana je prigovorila nalazu i predložila ponovno vještačenje, ali je Sudsko vijeće ovaj prijedlog odbilo.

Na ovom ročištu su preuzeti svi dokazi Kantonalnog tužilaštva koji su izvedeni u toku prvog postupka, a Sudsko vijeće je naložilo braniocu optuženog Jovi Pilipoviću da u roku od sedam dana dostavi pismeni prijedlog dokaza koje namjerava izvesti.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. oktobar.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English