Članak

Đerahović tvrdi da nije naudio kolegi

16. Septembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Zenice, optuženi Jasmin Šarić izjavio je da je učestvovao u pretresu kuća, ali da ni na koji način nije naudio porodici Božić.

This post is also available in: English

U svoju korist svjedočio je i optuženi Seđad Đerahović, koji je pred Kantonalnim sudom u Zenici izjavio da je za događaj naveden u optužnici prvi put čuo na ispitivanju, a da oštećene uopće ne poznaje.

Šarić i Đerahović su optuženi da su, kao pripadnici Armije BiH (ABiH), 16. juna 1992. godine učestvovali u fizičkom zlostavljanju Anđelka Božića i njegovih sinova Nedeljka i Veseljka iz sela Bukovica (općina Zenica). Anđelko Božić je podlegao od primljenih udaraca, a njegovi sinovi su zadobili teške povrede.

Đerahović je kazao da je bio pripadnik diverzantsko-izviđačkog voda i da su 16. juna 1992. krenuli u pretrese kuća radi pronalaska ilegalnog naoružanja.

Nakon pretresa u dva zaseoka, prešli su u Bukovicu, gdje je posljednja u selu bila kuća Božića.

“U kuću su ušli komandirov brat i još jedan vojnik i zadržali se jednu minutu. S njima su izašli Anđelko i stariji sin Nedeljko. Pred kućom je već bila majka, a ispod kuće mlađi Veseljko. On je bio još dijete”, naveo je optuženi.

Prema njegovim riječima, Nedeljko Božić je osjetio olakšanje kada ga je vidio, jer se bio preplašio.

“Ja sam mu rekao: ‘Ništa se ne sekiraj, školski. Ako imate naoružanje, predajte i gotovo.’ Rekli su da nemaju ništa, a mlađi brat je dodao da bi on to oružje prodao s drugom i popio, na šta smo se svi nasmijali”, prisjetio se Đerahović.

On je dodao da se potom pojavila grupa naoružanih ljudi, koje je prepoznao kao jedinicu smještenu u školi u Tetovu.

“Mi smo se nakon toga povukli. Božići su ostali ispred kuće. Šta se s njima dogodilo, saznao sam nekoliko dana kasnije od komšija, a i na radiju je bila vijest”, kazao je Đerahović.

On je istakao da je u ratu zarobljavao vojnike, ali da nikada nikome nije naudio, “a kamoli školskom i radnom kolegi Nedeljku”.

“Pretpostavljam da su oni uperili prst u mene i komandanta Šarića jer su za njega čuli, a mene su jedino poznavali od svih vojnika”, rekao je optuženi.

Optuženi Šarić je ispričao svoj ratni put, potvrdivši da je u junu 1992. bio komandant Izviđačko-diverzantske čete.

“Tog 16. juna smo, još prije svitanja, logističar i tri komandira vodova otišli za Travnik, a otuda na Šešićku planinu radi izviđanja. Tu smo proveli cijeli dan, a uveče oko 21 sam javio operativnom dežurnom da je zadatak obavljen”, kazao je Šarić.

Suđenje će biti nastavljeno 6. oktobra.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English