Analiza – Čondrić: Odvođenje žena sa stadiona

16. Septembra 2015.00:00
Sud BiH će krajem ove sedmice saopćiti da li je optuženi Mato Čondrić kriv za zločine u Bosanskom Brodu počinjene u ljeto 1992. godine ili je zamijenjen identitet, kako je tvrdila njegova Odbrana.

This post is also available in: English

Nakon sedam mjeseci suđenja, presuda Čondriću, nekadašnjem pripadniku Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zakazana je za petak, 18. septembar.

Čondrića je Tužilaštvo BiH optužilo da je dvojici vojnika omogućio da siluju žensku osobu bošnjačke nacionalnosti, koju je potom i lično seksualno zlostavljao.

Ovaj zločin dogodio se na stadionu Fudbalskog kluba “Polet”. Tokom suđenja čula su se svjedočenja o tome kako su silovane mnoge žene koje su bile zatočene u prostorijama ovog stadiona.

“One su bile u svlačionici pored naše. Omogućeno je komandirima i bojovnicima da dolaze po te žene, da ih odvode i rade s njima šta hoće”, kazao je jedan od zaštićenih svjedoka, koji je bio zatočen na stadionu.

Čondrić se tereti i za zlostavljanje jednog civila srpske nacionalnosti u staroj policijskoj zgradi.

Svjedočenje bez javnosti

Javnost nije mogla prisustvovati iskazima svjedoka ključnih za ovaj postupak.

Nakon hapšenja Čondrića u novembru prošle godine, tužilac Milanko Kajganić je rekao da iskaz svjedokinje koja je kao silovatelja navela Čondrića potkrepljuju i drugi svjedoci.

S druge strane, Odbrana navodi da je ta svjedokinja više puta davala iskaze, te da Čondrića spominje tek u izjavi 2014. godine. Branilac Davor Šilić se osvrnuo na izjavu iz istrage datu istražnom sudiji u Derventi. Tada je, kako je kazao, spominjala samo ime Mato. Dodao je kako je u dokazima uočio da je drugi Mato odvodio žene sa stadiona.

Suđenje je počelo tri mjeseca poslije. Prema optužnici, seksualno zlostavljanje svjedokinje se dogodilo krajem jula ili početkom augusta 1992. godine, nakon što ju je Čondrić izveo iz svlačionice stadiona, gdje su bile i druge zatočenice, te je odveo u drugu prostoriju.

Prva svjedočenja bila su zatvorena za javnost. Radi se o svjedočenju ženske osobe koja je silovana, te iskazu još jednog svjedoka Tužilaštva BiH. O ovoj tački optužnice javnost je upoznata na osnovu onog što su govorili tužilac, branilac i optuženi.

Za tužioca Kajganića nije sporno da se radi o optuženom Čondriću.

“Kada je u pitanju identitet optuženog, svjedokinja N.H. ga je identifikovala na šest fotografija, te ga opisala. Navela je da je za njegovo ime i prezime saznala od drugih žena zatvorenih u ‘Poletu’. Ona je optuženog 11. marta 2015. prepoznala i u sudnici”, rekao je on u završnoj riječi.

Optuženi Čondrić tvrdi da je na suđenju čuo za žensku osobu koju je, prema optužnici, seksualno zlostavljao.

Svjedočeći u svoju korist, kazao je da je krajem juna ili početkom jula 1992. sjedište Vojne policije premješteno iz stare policijske zgrade na gradski stadion. Rekao je da je bio ranjen 27. jula 1992. godine, zbog čega je narednih desetak dana bio na bolovanju.

“Bio sam u Slavonskom Brodu kod sestre”, dodao je optuženi.

Dokumentacija o njegovom ranjavanju uvrštena je u sudski spis. Čondrić je također rekao da je u Vojnoj policiji bilo nekoliko osoba po imenu Mato. Ovaj dio svjedočenja potvrdio je svjedok Odbrane Josip Blažević, nekadašnji pripadnik Vojne policije u Bosanskom Brodu.

Sugestivna pitanja

“N.H. je prvi put spomenula ime mog branjenika 2014. godine – a mi smatramo da je to produkt sugestivnih pitanja – da bi poslije oštećena kazala da je u dilemi i da se ne sjeća kako se tačno preziva Mato”, naveo je Šilić u završnoj riječi.

Prema njegovom izlaganju, optuženi zbog teškog ranjavanja nije mogao biti na stadionu u periodu za koji se tereti optužnicom. Na suđenju se osvrnuo i na iskaz preminule Koviljke Stojković koji je pročitan u sudnici.

“U našu prostoriju dolazio je i Mato, mislim iz Sijekovca, i odvodio žene”, navedeno je u iskazu.

Branilac je konstatovao da svjedokinja poznaje Matu Čondrića, dok u iskazu spominje Matu iz Sijekovca.

Drugom tačkom optužnice Čondriću se na teret stavlja maltretiranje Marka Mitrića u staroj policijskoj zgradi u Bosanskom Brodu. Međutim, zbog slabog zdravlja, on nije mogao svjedočiti u sudnici, pa je tužilac pročitao njegov iskaz dat u istrazi Tužilaštva.

Tada je ispričao da je uhapšen početkom juna 1992. godine i odveden u hotel “Marsonija” u Slavonskom Brodu.

“Kasnije sam prebačen u staru zgradu policije u Brodu, gdje su me ispitivali imam li oružje. Fizički su me udarali, šakama i nogama… Sjećam se Mate Čondrića, on me je udarao šakama i nogama, lopatom me je udarao po leđima”, izjavio je Mitrić.

Tužilac je pročitao i Mitrićevu izjavu iz 1994. godine, datu u Osnovnom sudu u Derventi, a u kojoj nije spominjao da ga je optuženi tukao. Čondrić je izjavio da Mitriću “nije ružnu riječ rekao, a kamoli udarao”.

Na izricanje presude Čondrić se doći iz pritvora. Na suđenju je svjedočilo devet svjedoka i optuženi, a pročitani su iskazi tri preminule svjedokinje, te iskaz svjedoka koji je slabog zdravlja.

Amer Jahić


This post is also available in: English