Članak

Zatraženo ukidanje ili oslobađajuća presuda

12. Maja 2016.10:56

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se ukine oslobađajuća presuda Mati Čondriću za zločin počinjen u Bosanskom Brodu, čemu se usprotivila njegova Odbrana.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, tužilac Milanko Kajganić je zatražio da se ukine presuda Čondriću i obnovi suđenje zbog bitnih povreda krivičnog postupka, te zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. On je naglasio da je sve navedeno u pismenoj formi i da kod tih navoda ostaje.

S druge strane, branilac optuženog Čondrića Davor Šilić smatra da se treba potvrditi prvostepena presuda.

“U ovom slučaju nije trebalo doći ni do optužbe a ne do osporavanja presude. Moj branjenik se prvi put spominje 2014. godine, iako je glavna svjedokinja pet puta prije toga davala iskaz”, istakao je Šilić.

U obraćanju Sudskom vijeću, Čondrić je kazao: “Samo želim naglasiti da ovakvo nešto ni u najcrnjim snovima nisam mogao zamisliti.”

Čondrić je u septembru prošle godine oslobođen optužbi da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), seksualno zlostavljao jednu ženu u prostorijama stadiona “Polet”, te da je maltretirao jednog civila u Bosanskom Brodu 1992. godine.

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku.

Ajla Gežo