Članak

Žuta jakna i torba

7. Septembra 2015.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Mostaru počelo je suđenje Marinku Petroviću za ratni zločin počinjen na području Konjica.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Petrović je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), krajem maja ili početkom juna 1992. godine zajedno sa još jednim vojnikom uhapsio Nikolu Magazina, civila srpske nacionalnosti kojeg su premlaćivali i nasilu odveli do Sudareve pećine, gdje su ga ubili.

Svjedok Ibro Masleša je kazao kako je išao da traži Nikolu Magazina dva dana nakon njegovog nestanka, ali ga nije uspio naći.

Nakon rata je Masleša, kako je pojasnio, čuo razgovor u firmi jednog momka i svjedoka A o ubistvu Nikole Magazina.

“Svjedok A je tom momku kazao da je prisustvovao ubistvu Nikole i da su mu ta dvojica koja su ga ubila rekla da ga isto sljeduje ako kaže bilo šta. Čini mi se da je svjedok A rekao da je to bio neki Petrović”, naveo je Masleša, istaknuvši da je jako dobro poznavao Nikolu Magazina jer su bili komšije.

Svjedok Vejsil Nikšić je kazao da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane Republike BiH, krajem juna 1992. učestvovao u pretresu kako bi navodno “našli četnike”.

“Kretali smo se nekih 1.000 metara od Vukovog polja. Čulo se povremeno puškaranje, a vidio sam dim u tom mjestu gdje se vršio pretres. Takođe sam vidio i da ovce leže, znao sam da su Nikole Magazina, pošto se znamo, sedam godina smo radili zajedno. Vidio sam njegovu žutu jaknu i torbu. Počeo sam ga dozivati, ali nije odgovarao”, ispričao je Nikšić.

Mladen Petrović je potvrdio da je učestvovao u pretresu i vidio ovce, ali nije znao čije su. Prema njegovom iskazu, niko mu nije pričao da je u pretresu iko ubijen.

Za vrijeme pretresa su, kako je kazao Dragan Petrović, sa njim u jedinici bili zapovjednik Zdravko Petrović, Mladenko Petrović, Marinko Petrović i njegova braća Srećko i Ivica Petrović, kao i Dragan Tomić.

Petrović je istaknuo da se tokom pretresa nije čula nikakva pucnjava, osim mitraljeza sa srpskih položaja, kao i da nije vidio nikakve ovce na putu kojim su prolazili. Nakon 15 do 20 dana čuo je da je neko ubio Srbina, ali mu nije znao ime i prezime.

Na suđenju je pročitan i iskaz Rade Magazina, koji je u međuvremenu preminuo. On je naveo da je tokom traženja oca Nikole dobio informaciju da su ga odveli Marinko i Mladen Petrović. Te informacije, kako stoji u iskazu, dobio je od Zvonka i Janje Tipurić.

U iskazu je Rade naveo da mu je jedan školski drug, čije ime nije htio reći, kazao da su mu njih dvojica odveli oca u pećinu i ubili ga. Potom mu je, kako je kazao Rade, Marinko skinuo sat sa ruke, rekavši kako njemu više nije potreban.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. septembar.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English