Članak

Umanjena životna sposobnost oštećene

7. Septembra 2015.00:00
Na suđenju Milkanu Gojkoviću, optuženom za zločin počinjen u sarajevskom naselju Grbavica, tim vještaka je utvrdio da je životna sposobnost oštećene nakon silovanja umanjena za 50 posto.

This post is also available in: English

Vještaci su zaključili da oštećena, zaštićena svjedokinja ST-1, ima simptome posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Neuropsihijatar Omer Ćemalović, koji je zajedno s psihologinjom Mirjanom Musić obavio vještačenje, kazao je da je kod ST-1 razorena seksualnost i da nakon “katastrofičnog događaja” nije imala nikakvih emotivnih veza niti kontakata sa suprotnim spolom, a čak nije išla ni kod ginekologa.

Odgovarajući na pitanja Gojkovićeve Odbrane kako je donesen zaključak da joj je uništena životna sposobnost, Ćemalović je rekao da sama rezorena seksualnost dovodi do tog zaključka.

Vještak je kazao da oštećana ima barijeru i da njemu nije mogla ispričati detalje silovanja.

“Ne želim dovesti do pogoršanja njenog duševnog stanja”, rekao je Ćemalović.

Gojković je optužen da je 29. septembra 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), na području naselja Grbavica silovao žensku osobu.

Ćemalović je naglasio da su simptomi koji su karakteristični za silovane osobe prisutni kod oštećene, pojasnivši da se radi o osjećaju krivice, stida, prljavosti, izbjegavanja kontakta sa osobama suprotnog spola.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. oktobar.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English