Članak

Potvrđena oslobađajuća presuda Škori i Milošu

1. Septembra 2015.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom su Miroslav Škoro i Dalibor Miloš oslobođeni optužbe za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u ljeto 1993. godine na području Kiseljaka.

This post is also available in: English

“Žalba zamjenice glavnog kantonalnog tužitelja u Novom Travniku odbija se kao neosnovana i potvrđuje se presuda Kantonalnog suda u Novom Travniku”, navodi se u rješenju Vrhovnog suda Federacije BiH.

Kantonalni sud u Novom Travniku je 21. januara 2015. oslobodio Miroslava Škoru i Dalibora Miloša optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen 1993. na području Kiseljaka.

Federalno tužilaštvo zatražilo je od Vrhovnog suda FBiH da potvrdi oslobađajuću presudu Daliboru Milošu, dok je za Miroslava Škoru zatražilo novo suđenje zbog zločina počinjenih na području Kiseljaka u ljeto 1993. godine.

Iako je Kantonalno tužilaštvo u Travniku predložilo da se obojici optuženih ukine presuda zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, Federalno tužilaštvo nije podržalo ovaj prijedlog u odnosu na Miloša.

Za Škoru je zatražilo da se uvaži žalba, te obnovi suđenje pred prvostepenim vijećem.

Škoro i Miloš su oslobođeni optužbe da su s Bosiljkom i Ljubomirom Dilberom, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), počinili zločin protiv ratnih zarobljenika u naselju Behrići, nadomak Kiseljaka. Tom prilikom zarobljeni su i mučeni Ramo Hatidžić, Memsudin Planinčić i Vahid Klisura, koji je kasnije ubijen.

Kantonalni sud u Novom Travniku ranije je odbio optužbe protiv Bosiljka i Ljubomira Dilbera.

Albina Sorguč


This post is also available in: English