Članak

Žalba na presudu Perici Adžiću

26. Augusta 2015.00:00
Odbrana Perice Adžića zatražila je od Vrhovnog suda Federacije BiH ukidanje presude kojom je osuđen na četiri godine zatvora za zločine počinjene nad ranjenicima i bolesnicima 1993. u Žepču.

This post is also available in: English

Odbrana je zatražila da Vrhovni sud ukine ili preinači prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Zenici i oslobodi Adžića. Federalno tužilaštvo je predložilo da se žalba Odbrane odbaci i potvrdi prvostepena presuda izrečena u oktobru 2014. godine.
Adžić je proglašen krivim da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u junu 1993. došao u učionicu u kojoj su bili smješteni ranjenici i ranio Nermina Purka, a druge mučio razbijajući im infuziju i prislanjajući na njih vruću cijev od oružja.
“Svako djelo počinjeno u ratu nije ratni zločin. To je i ovdje slučaj. Mi ne pobijamo da je Adžić ranio Purka, ali ne na diskriminatorskoj osnovi, nego da bi mu se osvetio, jer je Purak njega prethodno ranio”, kazao je branilac Krešimir Zubak.
On je dodao da je optuženi ranio Purka u isto mjesto u koje je i on bio pogođen – između ramena i vrata.
Zubak je napomenuo da bi sud trebao u ovom predmetu proglasiti zastaru ako konstatuje da nije bilo elemenata ratnog zločina.
“Ukoliko mislite da ovdje ima djela ratnog zločina, treba imati na umu da je Adžić u rat ušao kao maloljetnik i da je djelo počinio u stanju razdraženosti”, naveo je Zubak.
Federalni tužilac Munib Halilović nije se složio sa tezom Odbrane da je ključno pitanje dokazati da je Adžić u vrijeme zločina znao da njegove radnje predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava.
“Bitno je da je bio svjestan da je radnja koju čini zabranjena”, istakao je Halilović.
Prema njegovim riječima, argumentacija Odbrane u vezi sa krivičnim djelom ima sve elemente ratnog zločina.
“Radnje su u direktnoj vezi sa ratnim zbivanjima. Ranjenik je bio pripadnik suprotne strane”, kazao je Halilović.
Vrhovni sud će odluku donijeti naknadno.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English