Članak

Stradanje od unakrsne vatre

3. Jula 2015.00:00
U nastavku suđenja Ranku i Željku Rakiću i Marku Stankoviću, optuženim za ubistvo počinjeno u selu Kućice kod Zavidovića, svjedokinja Odbrane je kazala kako je čula da je Zuhra Husanović stradala u unakrsnoj paljbi s linija.

This post is also available in: English

Svjedokinja Božica Kostadinović je ispričala da je tokom rata radila u vojnoj kuhinji, te da je u ljeto 1992. godine od vojnika čula za stradanje Husanović.

Dan kasnije, kako je rekla svjedokinja, Rasim Husanović je došao u kuhinju po hranu, te joj je također ispričao da mu je supruga stradala.

“Rasim nije nikada govorio da je neko za to kriv. Kako će govoriti kada je pucnjava bila… Tih dana je u selu poginulo više ljudi. Morali smo se kriti između kuća jer nije bilo sigurno. Zbog toga su mrtvi sahranjivani uglavnom noću. Ja sam čula od Dimitrija Ristića da su on i još dvojica komšija pomogli Rasimu da i on tako sahrani svoju ženu”, kazala je Kostandinović.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici tereti Ranka Rakića, Željka Rakića i Marka Stankovića da su, kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), krajem augusta ili početkom septembra 1992. ubili Zuhru Husanović u mjestu Kućice.

Na ovom ročištu je pročitan iskaz svjedoka Dimitrija Ristića, koji je preminuo prije početka suđenja. On je u izjavi naveo da je od Rasima Husanovića čuo da mu je poginula žena.

“Rasim mi je rekao da je Zuhru pogodio snajperista i ispričao da je dovezao tijelo iz livade. Zamolio me da mu pomognem pošto smo bili komšije. Vidio sam na potiljku ranu, a tijelo nisam gledao. Sahranili smo je sutradan, a pomogao nam je i Dragomir Kostadinović”, stoji u Ristićevoj izjavi iz 2013. godine.

Suđenje će biti nastavljeno 27. jula.

Dženana Sivac


This post is also available in: English