Članak

Presuda Pijunoviću u petak

29. Juna 2015.00:00
Okružni sud u Doboju izreći će u petak, 3. jula, presudu Miroslavu Pijunoviću zvanom Piko, optuženom za zločine počinjene nad civilima u Tesliću.

This post is also available in: English (English)

Tokom iznošenja završnih riječi, Optužba je zatražila da se Pijunović oglasi krivim dok je Pijunovićeva Odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

Tužiteljica Mersiha Mahmutović je kazala da je Optužba dokazala da je Pijunović učestvovao u premlaćivanju civila, oduzimanju novca, te odvođenju civila iz njihovih kuća i pritvora, koji su kasnije ubijeni.

“Tužilaštvo je odustalo od optužbi za silovanje jer tokom glavnog pretresa ta optužba nije dokazana”, kazala je Mahmutović.

Okružno tužilaštvo Doboj tereti Pijunovića da je od maja do jula 1992. godine učestvovao u mučenju, odvođenju i protivpravnom zatvaranju civila. Prema navodima optužnice, Pijunović je bio pripadnik policijske formacije “Miće” – Crvene beretke, koja je bila u sastavu oružanih snaga Republike Srpske (RS).

Prema optužnici, Pijunović je od osobe nesrpske nacionalnosti, uz prijetnju oružjem, oduzeo “novac za srpsku vojsku”.

Pijunovićev branilac Siniša Lopandić je rekao da optuženi treba da bude oslobođen svake odgovornosti za djela navedena u optužnici jer Optužba nije dokazala njegovu odgovornost.

“Optuženi je bio pripadnik rezervnog sastava policije. Nije bio ovlašten da donosi odluke o privođenju i zatvaranju. Izjave svjedoka nisu vjerodostojne. Lica koja su saslušavana tokom postupka zatečena su kod svojih kuća, što upućuje na zaključak da nije bilo oružanog sukoba u Tesliću”, kazao je Lopandić.

Suđenje Miroslavu Pijunoviću pred Okružnim sudom u Doboju počelo je krajem 2012. godine.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English (English)