Članak

Mnogobrojne ozljede od premlaćivanja

25. Juna 2015.00:00
Svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Mostaru na suđenju Ivanu Zeleniki ispričali su kako je izgledao premlaćeni Hamo Lalić, kojeg su odvezli u bolnicu zbog zadobijenih udaraca.

This post is also available in: English

“Negdje dva sata iza ponoći, čuli smo da neko lupa na naša vrata. Otvorim vrata – nema nikoga, mrak u hodniku. Čujem glas odozdo: ‘Mile, ja sam, Hamo.’ Pogledam, čovjek puže. Uvukao sam ga u stan ne razmišljajući. Kad sam upalio svjetlo, vidim krvava mu glava”, kazao je svjedok Mirko Pejić.

Prema njegovom iskazu, Hamo mu je rekao da ga je “ubio Zele flašom”.

“Moja pokojna supruga mu je obrisala krv rakijom i legla ga u krevet”, kazao je Pejić, istaknuvši da je Hamu kasnije odveo u njegov stan, koji je bio ispod njihovog.

Pejić je obavijestio i komšiju Peru Gabrića da je Hami potrebna pomoć i da ga neko treba odvesti u bolnicu.

“S Perom sam krenuo zajedno ka svome stanu, ali nisam s njim ulazio kod Hame. Ne znam šta se dalje dešavalo. Ne znam gdje ga je odveo. Rekli su, kod doktora”, izjavio je svjedok.

Ivan Zelenika je optužen da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u noći sa 6. na 7. maj 1994. godine teško fizički zlostavljao Muhameda Lalića zvanog Hamo u njegovom stanu u Mostaru. Na teret mu je stavljeno i premlaćivanje zatvorenika s Heliodroma, koji su obavljali radove u Šantićevoj ulici u Mostaru.

Svjedok Pero Gabrić je kazao da je Hamu Lalića zatekao u njegovom stanu, te da je bio vidno pretučen u predjelu rebara.

“Na obrazu sam mu vidio otiske prstiju, a na rebrima je imao masnice. Kaže on meni da je pao. Nisam mu, naravno, povjerovao jer ne može tako pasti. Držao sam ga ispod ruke dok smo išli do kola. Odveo sam ga u bolnicu, gdje je i zadržan”, izjavio je Gabrić.

Svjedok Gabrijel Lasić je pojasnio da je ujutro vidio da je stan Muhameda Lalića otvoren, i ušao je i vidio da su stvari razbacane. Lasić je rekao da je kasnije od komšija čuo da je “Zela pretukao Hamu i da ga je Pero Gabrić odvezao u bolnicu”.

Svjedok Boris Blagojević, koji je za vrijeme rata bio hirurg u Regionalnoj ratnoj bolnici HVO-a u Mostaru, kazao je da se ne sjeća pacijenta Hame Lalića, ali da je to njegov potpis na Lalićevom otpusnom listu. Pročitao je završnu dijagnozu, u kojoj stoji da je Muhamed Lalić zadobio mnogobrojne povrede na tijelu, pretežno u predjelu glave i grudnog koša, te da se vidi prelom devetog i desetog rebra. U otpusnom listu stoji i da su povrede nanesene od drugog lica.

Blagojević je rekao da je u otpusnom listu navedeno i to da je Lalić bio u bolnici od 7. 5. do 18. 5. 1994. godine.

Na ovom suđenju je pročitana izjava Muhameda Lalića koju je 2005. godine dao Tužilaštvu, a u kojoj je naveo da ga je u stanu zlostavljao Ivan Zelenika zvani Zela i Goran Vukoje. Izjava je pročitana jer je Lalić u međuvremenu preminuo.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. septembar.

Sanela Gaković


This post is also available in: English