Članak

Nepoznati vojnik

24. Juna 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Velikoj Kladuši, svjedok se prisjetio zarobljavanja pripadnika jedinice Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB) kada je ubijen komandir voda Huso Kujundžić, za kojeg tvrdi da ga je ubila njemu nepoznata

This post is also available in: English

osoba.

Svjedok Đumir Ogrešević je u Kantonalnom sudu u Bihaću kazao da je zarobljavanje pripadnika njegove jedinice bilo u decembru 1994. godine na području Latića glavice (općina Velika Kladuša).

“Kada su nas zarobili, jedan od vojnika Petog korpusa je pitao ko je komandir i Huse je odmah istupio. Čuo sam i da ga pita koliko vod broji pripadnika, i nakon toga mu je naslonio cijev puške na glavu i ubio ga. Svi smo bili u strahu. Ne znam ko je taj vojnik jer sam bio pognute glave i gledao u tlo”, kazao je svjedok Ogrešević.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je potvrdio da je jasno čuo taj dio razgovora, istaknuvši da vojnik koji je govorio nije imao govornu manu.

Ogrešević je svjedočio na suđenju Hasanu Ičanoviću, bivšem komandantu 505. Viteške brigade Petog krpusa Armije BiH (ABiH), koji je optužen za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen krajem 1994. godine na području Velike Kladuše.

Prema optužnici, Ičanović je krajem 1994. godine na području Latića Glavice ubio dvojicu ratnih zarobljenika, te kundakom tukao druge zarobljenike.

Na ovom suđenju je saslušan još jedan svjedok, ali je u interesu njegove zaštite isključena javnost.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. juli.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English