Članak

Mrežica preko lica

24. Juna 2015.00:00
U Kantonalnom sudu u Zenici, tri svjedoka Odbrane kazala su da je optuženi Seđad Đerahović bio u grupi vojnika koji nisu učestvovali u maltretiranju i odvođenju članova porodice Božić.

This post is also available in: English

Svjedok Mirsad Kovač je rekao da je u junu 1992. godine, kada je krenuo da se javi u komandu, vidio desetak vojnika u specifičnim uniformama poput diverzantskih, među kojima je bio i Seđad Đerahović. Vojnici su, kako je ispričao svjedok, došli do kuće porodice Božić.

“Vidio sam da je iz kuće izišao Anđelko Božić sa ženom i dva sina. Nešto su pričali s vojnicima i čuo sam smijeh. Odjednom je došla neka druga vojska u šarenim uniformama i ova prva grupa se udaljila. Pitao sam Seđada mogu li s njima do grada i rečeno mi je da to nije dozvoljeno i da nema mjesta”, izjavio je svjedok.

Poslije je čuo, kazao je Kovač, da su Božići, otac i sinovi, i Radoja Marić provedeni preko Banloza do škole u Tetovu i da je Anđelko ubijen u školi i izbačen ispred Poliklinike.

“Saznao sam da je i moj brat, koji je bio u Vojnoj policiji, intervenisao da iz škole bude pušten Radoja”, rekao je svjedok.

Đerahović, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), optužen je zajedno s Jasminom Šarićem, bivšim oficirom, za učešće u fizičkom zlostavljanju Anđelka Božića i njegovih sinova Nedeljka i Veseljka 16. juna 1992. godine u mjestu Bukovica (općina Zenica). Anđelko Božić je podlegao od primljenih udaraca, a njegovi sinovi su zadobili teške povrede.

Drugi svjedok Selim Softić, koji je bio pripadnik Diverzantskog voda, kazao je da je zajedno sa Đerahovićem bio u grupi koja je vršila pretres kuća s ciljem pronalaska naoružanja.

Softić je rekao da nije poznavao stanovnike Bukovice, ali da se sjeća da su iz kuće izišla tri muškarca i jedna žena, koja se s dva vojnika vratila u kuću dok je obavljan pretres, i da ništa nije pronađeno ni u toj niti u drugim kućama koje su pretresli.

“Pojavila se druga grupa, druga jedinica, među kojima je Đerahović prepoznao, koliko se sjećam, nekog Dženana. Naš komandir je razgovarao s njihovim i obavijestio nas da se povučemo jer nije naša zona, i tako je i bilo”, dodao je svjedok, istaknuvši da su imali maslinastozelenu uniformu s kapom i mrežicom preko lica, koju su nosili svi osim Đerahovića.

Svjedok Tahir Hrnjić je kazao da je bio pripadnik takozvane “25-ice”, jedinice koja je bila smještena u Tetovu. Pojasnio je da su prilikom pretresa kuća u Bukovici pred jednom zatekli vojnike druge jedinice, među kojima je bio Đerahović. Svjedok je kazao da je optuženog odmah prepoznao jer ga poznaje iz škole, a i svi su imali mrežicu preko lica izuzev njega.

“Oni su otišli nakon pet ili deset minuta. Naša jedinica je preuzela”, izjavio je svjedok, naglasivši da su na pretres išli u svojoj odjeći jer nisu imali uniforme.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. juli.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English