Članak

Strožija kazna ili novo suđenje

22. Juna 2015.00:00
Federalno tužilaštvo je zatražilo od Vrhovnog suda Federacije BiH da se Sulejmanu Mujagiću izrekne kazna zatvora u dužem trajanju, dok je Odbrana zatražila ukidanje prvostepene presude kojom je osuđen na osam i po godina zatvora za zločine na području Vel

This post is also available in: English

ike Kladuše.

Federalno tužilaštvo je predložilo da se preinači presuda Kantonalnog suda u Bihaću kojom je Mujagić osuđen za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen 1995.
On je proglašen krivim da je 6. marta 1995. godine na području Kumarica – nakon zarobljavanja dvojice pripadnika Petog korpusa Armije BiH (ABiH) – ubio Ekrema Baltića ispucavši u njega kraći rafal, a potom fizički zlostavljao i pucao u Nisveta Čordića.
Odbrana je uputila žalbu zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i kazne.
“Smatramo da nije van razumne sumnje dokazano da je počinio tako teško djelo”, kazao je branilac Ilijas Midžić.
On je napomenuo da je njegov branjenik na upit šta se desilo odgovorio da se ne sjeća, te da je bio podvrgnut psihijatrijskom vještačenju.
Odbrana je istakla da su svjedoci Tužilaštva govorili o dešavanjima do ispaljivanja rafala, ali da sam čin nisu vidjeli. Kako je naveo Midžić, niko od očevidaca nije rekao da je pucano u noge Baltiću, a te povrede su uzrok smrti.
Osvrćući se na “navodno ranjavanje” Čordića, Odbrana je kazala da je Sud zanemario činjenicu da je u tome znatno učešće imao izvjesni Tajson, koji je pucao u pravcu oštećenog.
Vrhovni sud FBiH će naknadno donijeti odluku po žalbama.

Povezani članci

Lamija Grebo


This post is also available in: English