Članak

Optuženi bio korektan

22. Juna 2015.00:00
U Kantonalnom sudu u Zenici, dva svjedoka Odbrane su izjavila da ih optuženi Jasmin Šehagić nije tukao i da se prema njima ponašao korektno tokom zatočeništva u Kaknju.

This post is also available in: English

Svjedok Zdenko Knežević je kazao da je kao civil zarobljen s grupom od 50-ak Hrvata i odvedeni su u upravu rudnika u Kaknju.

“Bili smo u sali radničkog savjeta. Na prozore su dolazili neki vojnici Armije BiH, lupali su i psovali. Šehagić nam je rekao da se odmaknemo od prozora i zatvorio je vrata. Umirio nas je rekavši da će pucati u bilo koga ko uđe da nas napadne”, ispričao je Knežević i dodao da su sutradan svi pušteni kući.

Šegahić je optužen da je, kao upravnik zatočeničkog objekta koji je bio u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju, učestvovao u mučenju zarobljenika hrvatske nacionalnosti. Prema optužnici, Šegahić je propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi mučenje i svojim pretpostavljenim prijavi počinioce mučenja kako bi bili kažnjeni.

Svjedok Grga Vukančić je rekao da je s još četvoricom saboraca Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zarobljen 25. juna 1993. godine. Prema njegovim riječima, u prostorijama rudnika u Kaknju ostaje 12 dana, i dva puta je pretučen.

“Odveli su me u jednu salu, ispitivao me izvjesni Džems, a vojnici iz njegovog osiguranja su me pretukli i maltretirali držeći puščanu cijev u uhu. Drugi put su noću ušli vojnici u sobu u kojoj smo spavali nas četvorica, prijetili su, psovali, a zatim me pretukli da sam se uneredio od bolova”, kazao je Vukančić.

Svjedok je istakao da, tu noć kada su došli vojnici, optuženi Šehagić nije bio u smjeni, već izvjesni Role.

“Mogu reći da nas Jasmin nije ni pipnuo. Prema nama je bio korektan”, izjavio je svjedok, naglasivši da je nakon 12 dana prebačen u Zenicu.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. juli.

Dženana Sivac


This post is also available in: English