Članak

Zatraženo izuzeće predsjedavajuće Vijeća

17. Juna 2015.00:00
U Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, na suđenju za zločin počinjen u Vlasenici, Odbrana optuženog Zarija Ostojića zatražila je izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća zbog sumnje u njenu pristrasnost.

This post is also available in: English

Dragan Gotovac, branilac optuženog Ostojića, kazao je da je njegov branjenik pribavio tonski zapis od 18. oktobra 2011. godine, prema kojem je sutkinja Zinaida Husić vršila pritisak na oštećenog da svjedoči. Prema Gotovcu, sutkinja je rekla da na iskazu tog oštećenog namjerava zasnovati presudu.

“To govori da je predsjedavajuća zauzela stranu da donese presudu u tužilačku korist”, kazao je Gotovac.

Na suđenju 18. oktobra 2011. godine svjedočio je Mirsad Ombašić, kojeg je privela Sudska policija jer se ranije nije odazvao pozivu Suda. On je odbio svjedočiti, navodeći da je već ranije davao iskaz u postupku protiv Ostojića.

“Izjave dajem 16 godina – meni je svega preko glave. Svjedočio sam u aprilu prošle godine pred ovim sudom, a troškove dolaska niko mi još nije isplatio. Niko mi nije uručio poziv, a poslali su Sudsku policiju. Ne želim dati izjavu pred ovim sudom”, izjavio je tada Ombašić.

Svjedok Ombašić je rekao da ostaje kod izjave koju je ranije dao, ali iako mu je više puta objašnjeno da je neophodno da svjedoči ponovo jer je došlo do promjene člana Sudskog vijeća, svjedok je to odbio učiniti, nakon čega mu je dopušteno da napusti sudnicu.

Okružno tužilaštvo tereti Zarija Ostojića da je tokom 1992. godine, kao pripadnik rezervnog sastava policije, pri specijalnoj jedinici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, sudjelovao u premlaćivanju civila u logoru Sušica (općina Vlasenica).

Kako se navodi u optužnici, Ostojić je, zajedno s drugim pripadnicima formacije, iz logora Sušica izvodio Bošnjake te ih udarao “policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama”. U optužnici se, između ostalog, navodi i da je Ostojić dva puta pretukao Ombašića.

Tarik Crnkić, tužilac Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, kazao je da je zahtjev branioca neosnovan, te da je trebao da reaguje odmah.

Zinaida Husić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla je da će se postupak prekinuti do konačne odluke Suda.

Svjedokinja koja je trebala na ovom suđenju dati iskaz, nakon izlaska iz sudnice se onesvijestila.

Suđenje Ostojiću počelo je 2009. godine.

Albina Sorguč


This post is also available in: English