Članak

Martiću godina i osam mjeseci zatvora

15. Juna 2015.00:00
Kantonalni sud u Zenici osudio je Matu Martića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za zločin počinjen na području Žepča.

This post is also available in: English

Martić je proglašen krivim jer je zajedno sa još jednim vojnikom HVO-a sproveo grupu zarobljenika na kopanje rovova i pri tome ih fizički i psihički maltretirao.

“Kada su došli i počeli kopanje, zarobljenici su se našli u unakrsnoj paljbi, pa su polijegali i počeli puzati. Martić im je naredio da nastave posao i zapucavši je ranio dvojicu. Nije dozvolio da se ranjenima pomogne dok nije došao komandir i naredio da se odvezu ranjenici”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Enes Malićbegović.

Kantonalni sud u Zenici je utvrdio da je Martić kriv i što je kundakom puške pretukao Izeta Brutusa nakon što ga je sreo na ulici kada se vraćao sa radnog zaduženja.

Sudija Malićbegović je kazao da nema sumnje o lokalitetu djela i statusa osuđenog, na čemu se bazirala Odbrana optuženog. Prema riječima sudije, Odbrana je dokazivala da je Martić imao samo civilna zaduženja čuvara stoke, te da Žepačko raskršće nije moguće mjesto izvršenja djela zbog rasporeda zaraćenih strana i konfiguracije terena.

Martić je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Izrečena kazna, kako je pojasnio sudija Malićbegović, srazmjerna je težini djela i okolnostima s obzirom da je Martić starija osoba i lošeg zdravlja.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH (FBiH).

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English