Članak

Udarci po leđima

12. Juna 2015.00:00
U nastavku suđenja Miroslavu Pijunoviću pred Okružnim sudom u Doboju, svjedok Tužilaštva je rekao da je premlaćen tokom zatočenja u Tesliću 1992. godine.

This post is also available in: English

Amir Ikotić je kazao da poznaje optuženog Pijunovića po nadimku Piko i da ga je, kao pripadnika Crvenih beretki, tokom rata viđao u dvorištu komšije Rudolfa Tibetanca.

Ikotić je rekao da je u maju 1992. odveden u zgradu policije u Tesliću nakon što je “optuženi zajedno sa drugim osobama okružio njegovu kuću”.

“Odveli su me u podrum koji je bio pun ljudi. Tu smo i spavali i vršili nuždu. Bilo je nekih 60 ljudi. Pijunović je ulazio u taj podrum. Jednom me tukao. Udario me par puta po leđima. Morali smo se okrenuti prema zidu, dignuti tri prsta i pjevati pjesme. Ne znam da li je to bila puška ili palica”, kazao je svjedok.

Okružno tužilaštvo u Doboju tereti Pijunovića i da je od maja do jula 1992. godine učestvovao u mučenju, odvođenju, silovanju i protivpravnom zatvaranju civila. Prema navodima optužnice, Pijunović je bio pripadnik policijske formacije “Miće” – Crvene beretke, koja je bila u sastavu oružanih snaga Republike Srpske (RS).

Prema optužnici, Pijunović je od osobe nesrpske nacionalnosti, uz prijetnju oružjem, oduzeo “novac za srpsku vojsku”.

Posljednje ročište u ovom predmetu održano je u decembru 2013. godine, od kada se čekalo na dolazak svjedoka Amira Ikotića, koji radi kao pomorac.

Suđenje se nastavlja 18. juna.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English