Članak

Oštećena nije sposobna da svjedoči

28. Maja 2015.00:00
Tim vještaka utvrdio je da oštećena zbog psihičkih problema nije sposobna da svjedoči na suđenju Predragu Đuroviću, optuženom za zločin počinjen u sarajevskom naselju Vraca.

This post is also available in: English

Neuropsihijatar Abdulah Kučukalić je, iznoseći nalaz i mišljenje tima vještaka, kazao da je psihijatrijskim pregledom i na osnovu medicinske dokumentacije utvrđeno da bi učestvovanje oštećene u sudskom postupku dovelo do pogoršanja njenog zdravlja.

“Ocijenili smo da nije procesno sposobna da prati, razumije i da adekvatno odgovara na postavljena pitanja, te da bi učestvovanje u postupku dovelo do pogoršanja njenog psihičkog stanja”, kazao je Kučukalić.

On je istaknuo da oštećena, pored lake mentalne retardacije, ima hronični posttraumatski stresni poremećaj, koji je značajno umanjio radnu funkcionalnost.

“Uzrok ovakvog mentalnog stanja oštećene usko je vezan za fizičku, psihičku i seksualnu torturu koju je imala 1992. godine”, kazao je Kučukalić.

Prema optužnici, Đurović je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), krajem 1992. u napuštenoj zgradi u sarajevskom naselju Vraca silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti, uz prijetnju da će ubiti nju i njeno dijete.

Kučukalić je, na pitanje Odbrane, pojasnio da je događaj koji je predmet optužnice značajno uticao na psihičko stanje oštećene.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. juni.

Albina Sorguč


This post is also available in: English